Android i njegove tipkovnice

Sve veći trend upotrebe pametnih mobilnih uređaja, koji su sve manji, a moćniji udaljio je korisnike od klasične tipkovnice, a tipkanje preselio na tipkovnice puno manjih dimenzija. S ovom pojavom i tipkanje je postalo u jednu ruku zahtjevnije, a ako ste baš Vi onaj korisnik koji nije zadovoljan tipkovnicom na svom Android uređaju onda ste na pravom mjestu.

Donosimo pregled najboljih aplikacija za Android uređaje koje će zamijeniti tipkovnicu koja je došla s ovim operacijskim sustavom.

Prije samog odabira aplikacije koja će zamijeniti do tada korištenu tipkovnicu, dobro je promisliti i o načinu na koji tipkate jer će uvelike pomoći pri izboru. Zašto je ovo važno? Važno je iz razloga što postoje mnoge aplikacije koje rješavaju razne probleme koje korisnici imaju pri tipkanju, ali ne postoji i ona jedna koja je “all in one” i koja sve zahtjeve rješava na visokoj razini. Prema tome možemo grubo promatrati korisnike koji su orijentirani na “klasični” način tipkanja, one koji “klize” po ekranu i korisnike koji koriste predviđeni unos.

Ako uzmemo “klasični” način tipkanja to je korisnik koji tipka svaku riječ u potpunosti, tj. svako slovo kao što je slučaj i s klasičnom tipkovnicom i u pravilu nije zainteresiran za prilagođavanje na nove načine tipkanja i rjeđe se postavljaju zahtjevi poput brzine u odnosu na klasične mobilne uređaje. Kod korisnika koji koriste predviđeni unos Android je već u samom startu napravio dosta toga s trakom iznad tipkovnice koja zaista nudi velik izbor riječi, ali ako ni to nije dovoljno mogu se pronaći aplikacije koje ovaj vid tipkanja dovode na novu razinu tako što uče od samog korisnika i nude svaki idući put bolja rješenja. Nasuprot “klasičnom” tipkanju dosta korisnika “klizi” po zaslonu bez dizanja prsta. Ovakav način tipkanja može biti zaista brz kada se nauče svi trikovi koje nose ovakve tipkovnice.

Osim ovih načina tipkanja sve popularnije postaju i nove tehnike tipkanja koje donose tipkovnice koje karakterizira drugačiji dizajn, zapravo uopće i ne izgledaju kao klasične tipkovnice. Ono što donose ovakve tipkovnice je uistinu velika brzina nakon što se korisnik navikne na njihovo korištenje, što zahtjeva ipak puno više truda u odnosu na ostale tradicionalnije tipkovnice.

Ako ste se našli u jednom od opisanih korisnika možda upravo u nastavku pronađete tipkovnicu po mjeri, a možda dobijete i ideju za početak istraživanja što Vam najbolje “leži” pod rukom jer je izbor velik.

Ova besplatna aplikacija nudi punu tipkovnicu koja uključuje mnoge tipke koje se nalaze na klasičnim tipkovnicama (Ctrl, Esc) s odvojenim numeričkim dijelom i s uobičajenim rasporedom svih tipki koje se odnose na interpunkciju, a ima i strelice. Zahtjeva Android v2.2 ili noviji. Zasigurno će olakšati korištenje korisnicima kojima je neophodna u radu klasična tipkovnica sa svim svojim funkcijama, a podržava dosta jezika i znakova.

AndroidKeyB1

AndroidKeyB2

Za sve ljubitelje klasičnog tipkanja ova aplikacija nudi bolje iskustvo tipkanja, a korisnik može sve prilagoditi prema sebi pa npr. korisnik može primijeniti T-9, dodati svoje prečace, promijeniti veličinu slova na tipkovnici, prilagoditi jezik, izgled i još mnogo toga.

Swype

Swype se odnosi na korisnike koji ne vole dizati prste s ekrana uređaja. Naravno, korisnik može i sasvim normalno tipkati, ali prednosti ove aplikacije će doći do izražaja kod korisnika koji koriste ovaj način unosa teksta. Nadogradnja Swype Beta donosi novosti u vidu tipkovnice koja uči omiljene riječi korisnika, bolji predviđeni unos za korisnike koji koriste klasični način tipkanja svakog slova, omogućuje prepoznavanje rukopisa, uređivanje rječnika i te nadogradnju za glasovni unos te još mnogo toga. Ono što je najvažnije da ova aplikacija uči tijekom svakog tipkanja i modificira svoje prijedloge prema najčešće korištenim riječima.

Slična Swype aplikacija je i SlideIT aplikacija koja ima veću podršku za različite jezike, što je zapravo i njena najveća odlika.

AndroidKeyB14

Ono što uistinu krasi SwiftKey tipkovnicu jest predviđeni unos. Ova aplikacija “čita” misli korisnika i to radi jako dobro. Osim što jako dobro predviđa unos, ovom aplikacijom se mogu skenirati e-mail-ovi, objave na Facebook-u i Twitter-u, SMS poruke kako bi aplikacija prepoznala stil pisanja čime bi bila, ne u koraku s korisnikom, već korak ispred njega. Svi korisnici Android v2.1 i više mogu isprobati ovu aplikaciju.

Ova aplikacija je jako slična SwiftKey aplikaciji kada je u pitanju predviđeni unos jer i ona uzima u obzir što je korisnik prethodno tipkao. Ova aplikacija kao bazu koristi Gingerbread tipkovnicu, a na vrhu tipkovnice prikazuje više od tri riječi.

Nadamo se da će ovaj pregled nekih od dostupnih aplikacija rezultirati s bržim, ugodnijim i točnijim tipkanjem (ne nužno tim redoslijedom 🙂 )! Što ste odabrali?

Autor

Magistra računarstva koja osim što svoje vrijeme upotpunjuje proučavanjem tehnologije ostavlja slobodnog vremena za dizajn i fotografiju. Oduševljavaju je inovativni pristupi tehnologiji. Uživa u druženju s kreativnim ljudima i voli imati ispunjen dan. Osim toga ljubitelj je mode i zabavnih izlazaka.