Sony donosi Ice Cream Sandwich na cijelu liniju Xperia telefona

Ice Cream Sandwich, najnovija i sigurno i najbolja verzija Androida, uskoro će biti dostupna na cijeloj liniji Sony Xperia telefona.

“Planiramo nadograditi cijeli  2011 Xperia portfolij na najnoviju verziju Androida 4.0 ili Ice Cream Sandwich,” napisala je zaposlenica Sony-a Martina Johansson na službenom blogu.

Taj portfolij uključuje uređaje kao što su Xperia arc i Xperia arc S, Xperia PLAY, Xperia neo ineo V, Xperia mini i mini pro, Xperia pro, Xperia active, Xperia ray i Sony Ericsson Live sa Walkman-om. Sve su ovo pametni telefoni, a neki od njih imaju specijalne karakteristike za igranje, muziku i biznis.

“Radimo na spajanju našeg trenutnog Xperia iskustva sa novim karakteristikama Android-a 4.0, ” nastavlja Johansson.

Karakteristike novog Android OS-a uključuje  objedinjavanje svih veličina uređaja što ga čini primjerenim za korištenje na telefonima, tabletima, TV uređajima, odnosno na svim konektovanim uređajima kako navodi Google. Ranije je Google razdvajao verzije Androida. Android 2.x serija je bila namjenjena pametnim telefonima, dok je 3.x (a.k.a HoneyComb) rađena za tablete.

Nova verzija mobilnog sistema donosi i novi dizajn koji daje naglasak na korisničko iskustvo, velike slike i sjajnu tipografiju.

Ono što Sony nije naveo jeste kada Ice Cream Sandwich dolazi na tablete. Sony Tablet S, za koji se tvrdi da pokreće zadnju verziju Androida, i dalje vrti Honeycomb 3.x.

Inače, ako je vjerovati pisanjima, Lenovo donosi prvi tablet na Android 4.0 verziji, kasnije tokom godine.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.