Google objavio source-code za ICS

Google je počeo sa puštanjem izvornog koda za Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) širokim masama.

Od sada svu mogu učestvovati u razvoju ICS-a. Instrukcije za preuzimanje se nalaze ovdje.

Google-ovac Jean-Baptiste Queru navodi u Google Groups diskusiji: “S obzirom je ovo objava velikog obima, molima vas da budete svjesni da će oduzeti vremena dok se operacija završi. Ako sinkronizujete prije nego se završi, dobićete nekompletnu verziju koju nećete biti u stanju koristiti. Dakle sačekajte poruku od nas kada bude spremno za sinkronizaciju.”

UPDATE: Queru je kasnije na svom Google+ profilu objavio da je sada OK da se preuzme.

Queru je naglasio da ova objava obuhvata kompletnu historiju Android izvornog koda, što prirodno uključuje i sav izvorni kod Honeycomb-a.

Honeycomb je do sada bila jedina verzija Androida za koju Google nije objavio izvorni kod. Navodno jedina tablet verzija Anroida je bila korištena za iste obrade kao i smartphone verzija, što je kompanija ocjenila neprihvatljivim i Google je odlučio dodati malo više kontrole dok se ne objavi objedinjujuća verzija.

Kod koji ste u mogućnosti preuzeti je kod za Android 4.0.1, isti onaj koji će korisnici imati u rukama kada uzmu Galaxy Nexus. Galaxy Nexus je vodeći uređaj za Ice Cream Sandwich. U  Android 4.0.1 izvronom kodu, uređaj “full_maguro” se može koristiti da se izgradi sistemska slika za Google Nexus.

Queru  navodi da će druge build konfiguracije za druge uređaje biti dostupne uskoro.

S obzirom da razni neoficijelni portovi Android OS-a dolaze od programera koji koriste otvorenost ove platforme, onda možemo konstatovati da je ovo odlična vijest za one koji se nadaju da će uskoro na svom uređaju moći koristiti ICS.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.