Apple predstavio novi iPad

Apple je predstavio treću generaciju iPad-a, koja dolazi sa visokom rezolucijom Retina ekrana. “Dok ne vidite nećete razumjeti kako je nevjerovatan, ” govori CEO Tim Cook.

“Podigli smo kvalitet iPad-a na jedan novi nivo i redefinišemo kategoriju koju je kreirao Apple sa prvom verzijom, ” ističe Cook. Kao što se i očekivalo display je rezolucije 2048×1536 sa gustoćom pixela od 264 ppi. “To je dovoljno da ga nazovete Retina (eng. mrežnjača op.a) display,” nastavlja Cook. “Kada ga držite na normalnoj udaljenosti, mrežnjača u vašem oku ne može uočiti piksele.”

Novi iPad dolazi sa najnovijim čipsetom, A5X procesor sa quad-core grafičkim sistemom.

Wireless standardi podržani na novom iPad-u će omogućiti brzine prenosa i do 73 Mbps. Prethodna verzija podržava EV-DO i HSPA, dok nova dodaje HSPA+ (za maksimalni promet od 21 Mbps), DC-HSDPA (42 Mbps) i LTE (73 Mbps). Uređaj je težak oko 0,63 kg (otprilike isto kao prethodni model), debljina je 9,4 mm, a baterija može trajati di 10 sati, odnosno 9 sati kada se koristi 4G wireless.

Za američko tržište biće dostupne dvije verzije, jedna za AT&T wireless mrežu i druga za Verizon. Obje verzije su u mogućnosti povezivati se na 3G mreže šriom svijeta, a isto tako može funkcionisati kao Wi-Fi hotspot.

Cijene su slične kao i kod prethodnog modela, iPad 2, sa samo Wi-Fi $499 16GB, $599 32GB i $699 64GB.

iPad-i sa 4G i Wi-Fi podrškom će koštati $629 za 16 GB model, $729 za model od 32GB prostora za pohranu podataka i $829 za 64GB.  Bit će dostupni od 16. marta.

iPad također uključuje iSight kameru (sa zadnje strane), sa detekcijom lica. Snima video u full HD rezoluciji (1080p), a A5X procesor se može iskoristiti za stabilizaciju slika ili za dinamičku redukciju šuma.

Još jedna novost je mikrofon u dnu ekrana, a iPad sada podržava diktiranje na engleskom, francuskom, njemačkom i japanskom. Jednostavno dirnete tipku i govorite i uređaj će prevesti govor u tekst na ekranu.

Novi Apple TV

Kompanija također nadograđuje Apple TV uređaje, iako napredak nije u tolikoj mjeri revolucionaran kako su mnogi očekivali. Sada podržava 1080p (full HD) rezoluciju, za razliku od prethodnih 720p. Također je integrisan na iCloud, Apple-ov internet bazirani servis za pohranu podataka, koji sada ima 100 miliona korisnika, prema riječima Cooka. Nudiće TV emisije od Apple-ovih partnera, baš kao i konkurentni servis Hulu. Apple TV također uključuje iTubes “Genius”,  karakteristiku koja može preporučiti filmove na osnovu ranije pogledanih.

Novi Apple TV će se prodavati po cijeni od $99.

 

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.