Mobilni internet u BiH

Istražili smo cijene mobilnog interneta unutar Bosne i Hercegovine.

Mobilni internet je dostupan svima nama putem mobilnih telefona. Velika prednost je njegova dostupnost ma gdje god se nalazili. Postavlja se pitanje da li je mobilni internet dostupan našim džepovima? Koje pakete nude naši operateri i koje su cijene?

Radi toga smo se infromirali o cijenama naših dragih operatera i dali mali presjek paketa koji su nam dostupni. Istraženo se odnosi na pakete koje možete aktivirati na vašu trenutnu karticu, pa da imate „sve u jednom“. Pored toga u ponudi postoje i paketi uz koje se dobije zasebna kartica sa USB modemom na kojoj su onemogućeni pozivi i poruke.  Sve ovo ovisi od operatera do operatera. Ova usluga je namijenjena korisnicima koji žele svoje laptope povezati na internet bilo gdje u BiH.

BH Telecom

 

Kao što možemo vidjeti BH Telecom ima veći broj paketa u ponudi. Kada su u pitanju postpaid korisnici izbor paketa je ogroman. Minimalni paket je 25MB, dok maksimum iznosi 9GB. Nakon pregleda vidjet ćemo da li vrijedi „Idemo prvi, dajemo više.“

Ponuda u BH Telecomu:
– mSurf
– mInternet
– Ultra net.

mSurf je usluga koja nas zanima jer omogućava aktiviranje mobilnog interneta zajedno sa porukama i pozivima. mInternet i Ultra net služe samo za prijenos podataka gdje su onemogućeni pozivi.

mInternet paketi su namijenjeni korisnicima prijenosnih računala sa usb modemom ili pcmcia karticom. Operater izdaje zasebnu SIM karticu na kojoj je onemogućen govorni saobraćaj. Namijenjeni su isključivo za prijenos podataka.

mSurf Ultra paket je namijenjan prepaid korisnicima.

M:tel

Ponuda m:tel-a nešto je oskudnija u odnosu na ostale operatere. Pored prepaid ponude m:tel u Frend servisu nudi tarifu Surfaj. Kada je u pitanju mobilni internet postoje mnoge akcije koje m:tel nudi u nekom periodu. Jedina mana ovih akcija je što se promet koji niste potrošili u novim akcijama poništava na nulu.

Ponuda m:tel-a:
– m:web
– m:net.

Nas je zanimala usluga m:web jer omogućava da na trenutnu tarifu koju koristimo aktiviramo i mobilni internet. m:net je namijenjen korisnicima koji žele biti povezani na internet u svakom momentu. Za korištenje m:net-a potreban je USB modem.

Paket Standard nema mjesečnu pretplatu. Stvar je slična kao i kod prepaid kartica, cijena saobraćaja je 0.15KM/MB. Najveći paket je 1GB mjesečnog prometa.

Kada je u pitanju prepaid tada m:tel nudi Frend Surfaj tarifu gdje je cijena 1MB – 0.15KM. Druge Frend tarife također nude mobilni internet gdje je cijena 1MB – 0.75KM. m:tel je trenutno u svoju ponudu uveo servis Moj meni. Nama zanimljiva informacija je internet sa cijenama 1KM uz promet od 30MB, 3KM uz promet od 100MB i 6KM uz promet od 250MB. U navedene cijene nije uključen PDV.

Eronet

Eronet-ova ponuda mobilnog interneta uključuje „Stare podatkovne tarife 128/512/1024“ te MI ( Mobilni internet ). Korisnici starih podatkovnih tarifa su besplatno „prebačeni“ na MI pakete. Eronet kao i BH Telecom nudi veliki izbor paketa. Paketi se kreću od 50MB kao najmanji paket do najvećeg koji nosi 10GB prometa. Paket od 10GB je i najveći paket ako uporedimo sa ostalim operaterima.

Paket Start dostupan je prepaid i postpaid korisnicima. Namijenjen je povremenom surfanju, dok cijenom dosta odskače od ostalih operatera.

Cijene u tabelama su prikazane bez PDV-a.

Što se tiče mobilnog interneta za korisnike koji žele koristit USB modem i povezivati se na internet paketi su isti, cijene također. Potrebno je spomenuti da m:tel-ova m:net usluga sadrži pakete:
– m:net 500 – 10KM
– m:net 1GB – 20KM
– m:net 5GB – 30KM
– m:net 10GB – 40KM.

Rezime

Kao što možemo vidjeti iz prethodnih podataka m:tel ima najmanji izbor paketa gdje je najveći paket 1GB. Eronet kao i BH Telecom daju velik izbor paketa i maksimum je 10GB. Pošto je u pitanju Mobilni internet koji trebamo koristit preko naših telefona, paketi kao što su 3GB, 4GB, 9GB, 10GB nisu potrebni, jer preko mobitela „normalnim korištenjem“ sasvim je dovoljno i 1GB. Danas svaki operater nudi FLAT kada je u pitanju naš „klasični internet“, tako da paketi kao što su 4GB, 9GB ili 10GB nisu isplativi za korištenje preko mobitela.

Bolna tačka mobilnog interneta je brzina prijenosa podatka. Tehnologije kao sto su GPRS i EDGE ostvaruju male brzine prijenosa, tu se ističe novija tehnologija kao što je 3G. Mana naših operatera je slaba pokrivenost sa tehnologijom 3G, samo veći gradovi imaju pokrivanje. Korisnik sam mobilnog interneta, pa mogu slobodno reći da pokrivenost većih gradova nije najbolja. Ako se nalazite u kući, velika je vjerovatnost da nemate pokrivanje 3G signalom.

Kada je u pitanju prekoračenje prometa koji je uključen u pretplatu, m:tel je povoljniji u odnosu na Eronet i BH Telecom. Još koji minus ću da dodam na račun Telecom-a, a to je slabi i jaki saobraćaj. Vrijeme jakog saobraćaja je od 07:00-01:00, a slabog saobraćaja od 01:00-07:00. Uređenost web stranice je jedna velika katastrofa. Da bi došli do podataka od mSurf paketima potrebno je dobro istražiti. Da vam olakšam otkrit ću vam gdje su potrebne informacije, a one se nalaze pod ovom putanjom Mobilna telefonija -> Mobilni internet -> GPRS -> GPRS paketi. Jednostavno nije mogla postojati opcija Mobilni internet -> Paketi ili nešto slično.

Na Vama ostaje da sami odaberete operatera za mobilni internet.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.