Samsung ubjedljivo vodi na globalnom tržištu smartphonea, a Nokia doživjela najveći pad

Gartner je objavio svoj tromjesečni izvještaj o stanju smartphonea na globalnom tržištu. Prema izvještaju se može zaključiti kako Apple i Samsung i dalje vode glavnu borbu za dominaciju na svjetskom tržištu sa kombiniranim udjelom većim od 52%. Samsung je zadržao vodeću poziciju na tržištu smartphonea sa 64.5 miliona prodanih primjeraka u četvrtom kvartalu 2012. godine što je za 85.3 % više u odnosu na predhodnu godinu. Drugu poziciju čvrsto drži Apple sa 43.5 miliona prodanih primjeraka u posljednjem kvartalu protekle godine, što je više za 22.6 % u odnosu na četvrti kvartal 2011. godine.

Gartner- mobile sales 2012

Također, kada je u pitanju dominacija na polju operativnih sistema situacija je identična. Android se učvrstio na prvom mjestu u posljednjem kvartalu sa 145 miliona prodanih jedinica od čega 42.5% se odnosi na Samsung. Sveukupno, Googleov OS  je zauzeo 69.7% ukupnog tržišta u posljednjem kvartalu, što je više za 51.3 % u odnosu na isti period 2011. godine. Ashul Gupta, glavni analitičar Gartnera je izjavio kako potrošačima sinonim za Android predstavlja Samsung i to sa svojim Galaxy serijom smartphonea. Appleov iOS je doživio pad na tržišnom udjelu za 23.6% u odnosu na zadnji kvartal 2011. godine, iako je i dalje daleko ispred ostalih konkurenata.

gartner-OS sales

Za treću poziciju se ovaj put vodila zanimljiva borba. Vjerovatno su se svi iznenadili kada su vidjeli da se na trećoj poziciji ne nalazi finski proizvođač mobilnih uređaja.  2012. godina je bila uistinu teška za Nokiu, pa je tako ona protekle godine doživjela najniži udio prodaje na globalnom tržišu mobitela ikada. Nokia je doživjela pad prodaje za 23.4 posto u dnosu na isti period 2011. godine. U toku 2012. godine Nokia je prodala 39.3 miliona primjeraka svojih uređaja i za sada se nalazi daleko od treće pozicije.

Po prvi put na Gartnerovj listi na trećem mjestu se našao kineski proizvođač mobilnih uređaja Huawei. U periodu 2012. godine Huawei je prodao 27 miliona primjeraka što je za 73.8% više u odnosu na 2011. godinu.”
Nema proizvođača koji se može učvrstiti na trećem mjestu prodaje smartphonea na globalnom nivou. Uspjeh Applea i Samsunga temelji se na snazi njihovih brendova, isto kao i samih proizvoda. Njihovi glavni konkurenti, uključujući i one sa sličnim proizvodima se bore za svoje mjesto kod potrošača, dok se s druge strane potrošači u ovom teškom ekonomskom okruženju okreću jeftinijim proizvodima više od značaja same marke” izjavio je Ashul Gupta.

Izvor: theverge.com

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi