Izašla nova verzija Ubuntu-a 13.04

Nakon 6 mjeseci čekanja izašla je nova verzija Ubuntu-a 13.04 kodnog imena Raring Ringtail. Nova verzija je u mnogo čemu poboljšana u odnosu na prethodnu, tako da ćemo samo neke novosti navesti, a ostalo možete i sami istražiti nakon što novu verziju preuzmete sa sljedećeg linka.

Novi Ubuntu 13.04 baziran je na Linux kernelu 3.8.8 te na Unity-u u verziji 7. Unity bi trebao da donese bolje performanse, jer bi trebao da bolje (manje) zauzima memorijske resurse. Unity donosi nova vizualna unapređenja, nove “lupe” (Lenses), te  bolje kretanje između prozora. Ono što je ostalo isto, jeste da daje malu mogućnost podesivosti, te preporučujemo da skinete Unity Tweak Tool.

ubuntuTG

Ono što je još novina sa ovom verzijom jeste da Gwibber ne dolazi instaliran sa novim Ubuntu-om. Te tako da novi program za rad sa društvenim mrežama morate skinuti naknadno. Zamjena za Gwibber zove se Friends. Da bi instalirali Friends app potrebno je da u terminalu ukucate sljedeće:

sudo apt-get install friends-app

Također, nova verzija dolazi sa Firefox verzijom 20, Thunderbird je 17.0.5, a LibreOffice je u verziji 4.0. Ubuntu sa ovom verzijom ukida podršku za Windows instaler, pa ako želite da probate novu verziju Ubuntu-a bez promjena na hard-disku, preporučujemo live stream.

Vaša mišljenja o novom Ubuntu-u možete ostaviti u komentarima. 😉

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.