Novi/stari trojanac za MAC

Korporacija ESET (NOD32 antivirus) objavila je da su hakeri uspješno portali malware koji je napadao starije Linux sisteme. OSX/Tsunami je nova vrsta Linux/Tsunami-a, maliciozni dio softvera koji upravlja vašim računarom te koristeći se mrežnom vezom, napada druge web stranice. Kao njegovi Linux bazirani preci, Tsunami radi preko IRC-a (Internet Related Chat). Malware nadgleda/osluškuje određene kanale na IRC serverima te odgovara na određene komande, postavljene od osoba koje su na tom kanalu. Kada se okine, zaražene mašine mogu dobiti naredbu da napadaju određene web stranice, tako što će slati ogromne količine simultanih zahtjeva, ili poznato još kao DDoS (Distributed Denial of Service) napad. Ogromne količine simultanih zahtjeva ka stranici, dovode do pada (crash) ili do njenog gašenja na određeno vrijeme (offline state).

Da bi priča bila interesantnija, ESET poručuje kako pored sveg navedenog, Tsunami može da skine ili da natjera vaš računar da skine dodatni malware ili potreban software.

ESET je još poručio kako , ESET Cybersecurity for MAC, može detektovati i uništiti takav malver.

Sophos tvrdi da se malver dostavlja preko trojanca (maliciozan softver koji se pretvara u drugi radi teže detekcije).

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.