Reddit: naslovna strana interneta

Da li vam je dosadno i ne znate šta ćete od sebe? Da li visite na društvenim mrežama poput Facebook-a ili Google+ bez ideje šta da radite da ubijete dosadu? Ako je odgovor DA, onda je Reddit.com stranica za vas. Iako ovaj uvod zvuči kao jeftina i poprilično glupa reklama sa naših TV stanica,  mislim da ćete ga shvatiti kao primjeran način da vas uvedem u jednu (manju) recenziju Reddita. Kažem „manju“ jer je poprilično teško opisati Reddit u jednom postu.

Šta je ustvari Reddit? Reddit je open source, društvena stranica za vijesti iz društva,  na kojoj registrovani korisnici (redditori) mogu postavljati linkove, tekst, slike, itd.. dok ostatak korisnika ocjenjuje njihov kvalitet. Sama registracija je veoma jednostavna jer vam nije potreban čak ni e-mail, a olakšava vam pregled stranice. Reddit se sastoji iz mnogo zajednica (subreddits) koje se mogu dalje dijeliti po kategorijama, npr. kada posjetite subreddit  „Technology“, na njemu ćete naći i spisak sličnih subreddita kao što su „Computing“, „Hardware“, „Software“, i mnogo sličnih. Takođe ste u mogućnosti da otvorite svoj subreddit ako takav već ne postoji.

Sistem glasanja je osnova Reddita i sastoji se od pozitivnih glasova (upvote) i negativnih (downvote). Stotine, pa i hiljade korisnika redovno glasaju, a ako uzmemo u obzir da svake minute u samo jednom subredditu znaju postojati desetine postova, glasanje je to koje odvaja interesantan i originalan sadržaj od njegove suprotnosti.  Na taj način, dobri postovi završe na početnim stranicama koje pregledate, a loši postovi se „bacaju“ u pozadinu, s time i u zaborav. Redditori su u mogućnosti da komentiraju na post, i na sam komentar. I sami komentari su podloženi glasanju, pa ponekad komentar ima više upvote-a od samog posta. Mnogo poznatih ličnosti možete pronaći registrovane na Reddit, te njihove lične postove u subredditu „IamA“ u kom se predstave, na neki način dokažu svoj identitet, te omoguće redditorima da im postavljaju pitanja na koja zatim odgovaraju.

Usput, osjećam potrebu da vas upozorim na zaraznost Reddita. Redditor sam preko godinu dana, i jedva prođe dan da ne izgubim bar dva sata života na Redditu (uglavnom više). Daleko od toga da žalim, jer ako se registrujete, primjetićete koliko interesantnih, duhovitih, originalnih i poučnih stvari možete pronaći na Redditu. Neki od najpoznatijih subreddita, kao „Pics“, „Funny“, „TodayILearned“, „F7U12“ (ragecomics) itd. imaju stotine hiljada redovnih posjetitelja. Razlog tome je uvijek svjež i originalan sadržaj koji ćete pročitati danima prije nego se isti pojavi u novinama ili na televizijama.

Možda i najbolji razlog velikoj popularnosti Reddita leži u raznovrsnosti subreddita, jer će svako pronaći nešto što ga interesuje. Najveća prednost registracije leži u mogućnosti da birate sadržaj koji će vam se pojavljivati na naslovnoj stranici biranjem subreddita koji vas najviše privlače. Za one malo neozbiljnije, to će biti „Pics“, „Music“, „Videos“,“F7U12“, pa sve do onih ozbiljnih subreddita kao što su „Politics“, „World News“, „Business“, „Economics“ itd.

Toliko od mene, na vama je red da posjetite Reddit, te sami donesete svoje mišljenje. Nemojte da vas odbije pomalo neuredan izgled, čovjek se brzo navikne.

Autor

Student Informacijskih Tehnologija. Zainteresiran za razne grane, još čeka da se opredijeli za par. Uvijek nasmijan i optimističan, voli dobro društvo, dobru kafu i dobru šalu. Velika pričalica.