Google pokrenuo GoMo portal za pomoć pri izradi mobilnih stranica

Google je pokrenuo GoMo, incijativu za izradu mobilnih stranica sa boljim korisničkim iskustvom. Donosi neodoljivu grafiku, savjete zašto i kako izraditi mobilnu stranicu, studije slučaja i mogućnost testiranja izgleda stranice na mobilnom uređaju, kao i listu kompanija koje se bave izradom mobilnih stranica.

Google izvještava da se 61% korisnika vjerovatno neće vratiti na stranicu ukoliko nije prilagođena za mobilne uređaje, a s druge strane korisnički angažman se povećava do 85% sa dizajnom prilagođenim za mobilne uređaje. Taj trend se širi po svijetu, a korisnici su daleko ispred biznis ponude. GoMo koncentriše napore da pomogne kompanijama u sustizanju trendova.

U jednom intervjuu, Google-ov direktor mobilne divizije, Jasno Spero, objašnjava da je svrha ove stranice provesti kompanije kroz proces odluke za izradu mobilne stranice. Spero se pridružio Google-u kroz akviziciju mobilne mreže AdMob.

Čudno je kako je Apple uspio ubijediti svakoga kako postoji potreba za aplikacijama za sve i svašta, a potrebe za mobilnim stranicama se nisu tako široko preslikale.

Pored toga što je mobilne stranice lakše pregledati na manjim ekranima, prednost leži i u lakšem pregledu informacija kroz nekoliko klikova, jednostavnijoj kupovini ulaznica, rezervacijama i sl.

Interes Google-a je da ljudi imaju mogućnost obavljanja poslovnih transakcija putem mobilnog telefona, a jednom kada budu u mogućnosti, mi ćemo im ponuditi marketinška rješenja” govori Spero.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.