Lista softvera za uređenje desktopa

Svi bi željeli da imaju uredan desktop, ali rijetki se trude da ga održavaju organizovanim i preglednim. Ako se pronalazite u ovoj grupi ili vam dosadi borba sa razbacanim folderima, potražite neke od sljedećih alata i skratite sebi muke.

Fences

Imate mnogo foldera, aplikacija ili dokumenata na vašem desktopu, ali ste lijeni da ih uredite. Ne brinite, ovo je najčešći problem svih korisnika.  Fences je jedan od programa koji će vam pomoći. Nakon instalacije ovog programa odmah će vam biti ponuđena opcija ‘Start using Fences’, kako biste uredili desktop. Fences će na zanimljiv način urediti desktop, tako što će vam ponuditi da odaberete već uređeni način organizacije ili da kreirate sopstveni raspored prema želji, na način da napravite posebna područja na desktopu u kojim ćete raporediti vaše ikone. Možete promijeniti izgled zasebnih područja, količinu transparencije, zasićenost boja i slično. Fences možete pronaći u dvije verzije: Free i Pro.

ObjectDock

Ako vam se sviđa način uređenja interfejsa na Mac OS-u, ali ste se zbog drugih karakteristika ipak zadržali na Windowsu, ObjectDock  će vam pružiti uređenje upravo takvog desktopa. Moći ćete urediti izgled trake programa ili taskbara, koji se nalazi u donjem dijelu vašeg Windows operativnog sistema. Nakon takvog uređenja će izgledati veoma slično onome na Mac-u. Instalacija programa je veoma brza i lagana, a sam program je veoma jednostavan za korištenje. Na izborniku za  podešavanja  ćete moći da odaberete koliko funkcija želite, gdje ih želite postaviti te da li ih želite zumirati ili ne.  Također, možete podesiti veličinu, stil i boju, te ih postaviti na automatsko skrivanje ( autohide) ili ih ostaviti vidljive.

Rainmeter

Rainmeter je izvrstan softver koji će vam u potpunosti olakšati organizaciju i vizuelno uljepšati desktop. Instalacija je veoma jednostavna i uobičajna. Uz pomoć ovog programa možete postaviti na desktop razne dodatke, kao što je sat, kalendar, vremensku prognozu, zauzeće diska, procesora i još mnogo toga.

Dexpot

Uz Dexpot svaki Windows korisnik će moći da dobije nekoliko virtuelnih desktopa, te će u njih moći da rasporedi različite aplikacije, dokumente i ostale podatke. Ono što je značajno jeste da je Dexpot  mnogo fleksibilan pa ćete moći prebacivati foldere iz jednog u drugi virtuelni desktop.

 RocketDock

RocketDock je veoma sličan ObjectDocku, uprkos tome postoji razlog za njegovo uvrštavanje na ovaj spisak. RocketDock jeste animirana, veoma dinamična traka koja će vam dosta pomoći pri organizaciji. On vam omogućuje da najčešće korištene aplikacije, igre, dokumete uvrstite u traku i uštedite vrijeme pokretanja.

Tiles

Tiles vam omogućava brzo pregledavanje i upravljanje aplikacijama koje se nalaze na rubu vašeg desktopa. Ovdje ćete moći prilagoditi veličinu, položaj, te organizovati svoje foldere prema funkcionalnosti i namjeni.

Ipak zapamtite da niti jedan od ovih programa vam neće sam organizovati vaš desktop, ipak vi to treba da odradite, on će vam samo olakšati da jednom uređen desktop ostane  uredan, pregledan i funkcionalan.

 

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi