Koliko je sigurna vaša lozinka?

Tokom odabira lozinke veoma je važno da ona bude što sigurnija, kako biste potencijalnim hakerima otežali posao. Lozinka se danas koristi kako bi zaštitili vaš kompjuter, e-mail, profil na nekoj od mnogobrojih društvenih mreža ili bankovni račun. Zbog sigurnosti vaših privatnih podataka, prilikom odabira lozinke morate biti veoma oprezni. Svjedoci smo skorašnjeg hakiranja društvene mreže Linkedin, kada su provaljene lozinke od 6 miliona korisnika. Da se nešto slično ne bi i vama dogodilo, donosimo par činjenica na koje morate obratiti pažnju prilikom odabira lozinke.

Što je lozinka duža, to je sigurnija, je jedno od osnovnih pravila. Ona bi trebala da sadrži minimalno osam znakova. Veoma je važno da je lozinka sastavljena od skupa velikih i malih slova, brojeva i specijalnih znakova. Nikada nemojte koristiti riječi ili sintagme od ličnog značenja, naprimjer, datum rođenja, ime drage osobe, grada, kućnog ljubimca ili slično. Također, trebate obratiti pažnju da istu lozinku ne koristite za različite internetske usluge, jer ako se desi da vam neko otkrije lozinku imati će pristup  SVEMU. Bitno je da vaša lozinka bude teška za otkriti, ali vama jednostavna za zapamtiti. Uostalom, ako je budete često upotrebljavali zapamtiti ćete je nakon nekoliko unošenja. Kako biste sebi olakšali možete od jedne rečenice izdvojiti samo početna slova svake riječi.

Naprimjer: ‘Svakog dana šetam sa psom pored rijeke i moj pas je veoma sretan’  Znači vaša lozinka bi tada bila ‘sdšspprimpjvs‘. Ukoliko mislite da ni to nije dovoljno sigurna lozinka, možete u njoj napraviti kombinaciju malih i velikih slova ili brojeva. Ukoliko vam se nekada i desi da je zaboravite, sjetiti ćete se načina na koji ste je osmislili. Jednom napravljena lozinka ne znači da treba da traje zauvijek. Preporučljivo je da svoju lozinku mijenjate svakih tri do četiti mjeseca. Nije potrebno da uvijek mijenjate cijelu lozinku, ponekad je dovoljno da izmijenite određeno slovo ili broj, ali neka to postane vaša obaveza s vremena na vrijeme.

Kako biste sebi olakšali pamćenje mnogobrojnih lozinki, postoje specijalni programi pod nazivom ‘password-safes . Ove programe možete pronaći na internetu bespalatne za download. Pojedine programe možete prebaciti na USB-stick i tada su vaše lozinke uvijek i svugdje sa vama. Prema istraživanju najčešće provaljene lozinke na Linkedinu su ‘link’, ‘Bog’, ‘volim te’, ‘volim’, ‘Isus’, đavo, anđeo, fudbal, ‘password‘,kao i redslijed brojeva ‘1234567’ i slično.

Na kraju, prije odabira bilo koje lozinke možete posjetiti ovu stranicu kako bi vidjeli koliko je ustvari sigurna vaša lozinka.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi