Google prestigao Mircosoft po tržišnoj vrijednosti

Po prvi put u svojoj istoriji, kompanija Google je prestigla Microsoft po tržišnoj vrijednosti, što još jednom potvrđuje da ni jedan tehnološki titan nije siguran i da kompanije koje nastaju u garažama zaista mogu postati tehnološke supersile, sposobne da prestignu iste one kompanije za koje je nekad smatrano da su nedodirljive. Nekad je to Microsoft uradio najvećem tehnološkom gigantu tog doba, IBM-u, što je u to vrijeme bilo skoro nevjerovatno, a sada se ista sudbina dešava upravo Microsoftu.

Sudeći po trenutnom stanju, tržišna vrijednost Microsoft-a iznosti tačno 247.23 milijarde $, dok Google ima izuzetno malu prednost, sa 247.78 milijardi $. Microsoft trenutno vrijedi skoro 3 puta manje nego za vrijeme svog vrhunca, kada je i postavio rekord za najvredniju javnu kompaniju, dok tu titulu sada drži kompanija Apple.

Da li, i koliko dugo će Google ostati u prednosti, ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno. Uz jasnu viziju i naporan rad, sve je moguće, a tehnološka industrija je to pokazala više puta. Microsoft nas je tome naučio, a Google sada na to podsjetio.

Može li Microsoft vratiti staru slavu, uz nove verzije skoro svakog bitnog proizvoda i totalno drugačiju viziju budućnosti?

Recite nam u komenatrima….

Autor

Zaljubljenik u programiranje, 3D modeliranje i naučnu fantastiku. Četvrti razred srednje škole i namjerava upisati FIT u Mostaru. Slobodno vrrijeme provodi usavršavanjem programskih jezika i druženjem sa prijateljima.