Najbolje aplikacije za pisce i novinare

“Profesionalni pisac je amaterski pisac koji nije odustao!”

U nastavku vam dajemo najbolje aplikacije, alate i zajednice za pisce i novinare.  Da li patite od bloka za pisanje ili sanjate o tome da postanete BBC reporter, obećajemo, postoji aplikacija za to.

Bambuser

Bambuser je dosta olakšao postavljanje slika ili videa snimljenih vašim telefonom ili kamerom na internet. Dopušta novinarima da podijele svoje radove preko socijalnih mreža.

Dropbox

Dostupan kao aplikacija i kao desktop servis, Dropbox je spasio radove-doslovno-mladih novinara već od njegovog početka iz 2007. Kreiranjem individualnog foldera kojem se moglo pristupiti pomoću username-a i password-a značilo je da se korisnici istim folderima mogu koristiti sa bilo koje platforme.

Soundnote

Prošli su dani prepisivanja citata. iPad-ov uređaj koji pamti citate dopušta novinarima da zapamti par riječi i mogućnost ponovnog puštanja kada ih zaboravi. Korisnici mogu slati audio datoteke direktno putem maila na svoje laptope.

Viddy

Uskoro dolazi i na Android. Ruksak iz snova svakog novinara. Napredna kamera sa vizualnim i audio efektima i raznim varijacima dopušta korisnicima da kreiraju svoje video klipove i upload-aju ih odmah na socijalne mreže.

Wikipanion

Dizajinran za iOS-e, omogućuje direktnu vezu sa Wikipedia serverima sa automatskim rezultatima pretrage dok tipkate. Za autore drugih zemalja tu je 75 drugih jezika. Fabelhaft !

Naravno, iznad sam nabrojao i ukratko opisao aplikacije koje su najbolje po mom mišljenju. Treba se spomenuti “Writing Prompts” i “iA Writer“.


Autor

Zaljubljenik u programiranje, 3D modeliranje i naučnu fantastiku. Četvrti razred srednje škole i namjerava upisati FIT u Mostaru. Slobodno vrrijeme provodi usavršavanjem programskih jezika i druženjem sa prijateljima.