best_logo_thumb

Kongres mladih inženjera Južne Europe u Mostaru

Od 1. do 4. novembra ove godine Tehnički klub Univerziteta “Džemal Bijedić” – BEST Mostar bit će domaćin Regionalnog sastanka Udruženja studenata tehnike Europe (BEST-a). Tokom četiri dana trajanja ovog kongresa, u Mostaru će se okupiti preko 80 delegata  –  studenata tehnike, tehnologije i prirodnih nauka, sa 8 uglednih univerziteta iz Južne Evrope kako bi zajedno radili na ispunjavanju ciljeva organizacije i kreiranju budućih projekata.

Regionalni sastanak Južne Europe (eng. South Regional Meeting of BEST) je jedan od najvažnijih internacionalnih radnih sastanaka na nivou udruženja. Održava se dva puta godišnje, a u njegovom radu aktivno učestvuju delegati svih BEST-ovih lokalnih grupa iz regiona. Ovo je prvi put da se ovaj sastanak održava u Mostaru, ali i u Bosni i Hercegovini.

Svečano otvaranje Regionalnog sastanka će se održati 1. novembra u Mostaru u 20 sati sa visokim uzvanicama i predstavnicima Univerziteta, te lokalne vlasti.

Kroz naredna tri dana svi učesnici ovog sastnaka će diskutovati o djelovanju organizacije i njenom razvoju, evaluirati kvalitet i ishode realizovanih projekata, te raditi na budućim koracima i projektima na nivou organizacije. Prisutnima će također biti prezentiran i rad drugih BEST-ovih projekata kao što su Europsko inžinjersko takmičenje, Centar za karijernu podršku, te Simpozijum o obrazovanju.

Priliku da učestvuju imat će i zainteresovani predstavnici partnerskih omladinskih udruženja iz Bosne i Hercegovine. Oni će tokom oktobra moći da se prijave za prisustvo na kongresu.

Projekat se realizira uz pomoć i podršku Unije studenata, koja je ujedno i glavni partner Regionalnog sastanka.

BEST Mostar je prva i jedina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja je postala član Europskog udruženja studenata tehnike  –  BEST. To je volonterska, neprofitna i apolitička studentska organizacija koja studentima Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru pruža mogućnost dodatnog stručnog obrazovanja, kontakta s budućim poslodavcima, rada u međunarodnim timovima, usavršavanjaorganizacijskih vještina, upoznavanja europskih kultura, te njihovo razumijevanje i razvijanje tolerancije.

BEST  (Udruženje studenata tehnike Europe, eng. Board of European Students of Technology) je apolitička i neprofitna organizacija studenata tehnike, tehnologije i prirodnih nauka koja postoji od 1989. godine. Kroz svoje djelatnosti  –  stručne kurseve, inženjerska takmičenja i sajmove zapošljavanja  –  studentima omogućava mobilnost, stručno usavršavanje i započinjanje karijere u struci. Broji više od  5000 članova sa 93 univerziteta iz 32 europske zemlje, a aktivnostima koje organizuje direktno utječe na  više od  milion studenata.

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.

Broj komentara: 0, ostavite komentar.