U susret Microsoft Network konferenciji

Ostalo je još manje od mjesec dana do početka, treće po redu, Microsoft Network konferencije, koja je u tri godine svog postojanja narasla u izuzetno kvalitetan regionalni događaj. Redovno privlači vodeće IT stručnjake iz regije, pa i šire. Pričali smo sa Enisom Šahinovićem, Technical Evangelistom pri Microsoftu BiH i direktorom sadržaja za ovogodišnju Microsoft Network konferenciju. Evo šta nam je rekao o samoj konferenciji, njenim predavačima, te o razlikama u odnosu na prošle konferencije.

Ove godine ste se, za razliku od proteklih godina, odlučili za 6 trackova predavanja. Zašto?

Konferencija raste svake godine po pitanju broja učesnika i predavača, te uz našu želju da ponuđeni sadržaj prilagodimo zanimanju učesnika, odnosno samom tržištu, bilo je sasvim logično da ovogodišnji program obogatimo za dva dodatna smjera. Tako po prvi put imamo smjer posvećen prezentaciji rješenja iz edukacijskog sektora, dok smo predstavljanje studija slučaja naših partnera također premjestili u poseban smjer. Pažnju bih skrenuo i na Community Experts smjer, po čemu je ova konferencija jedinstvena, a koji nudi napredna predavanja članova MS Community zajednice.

Za prošlu godinu možemo reći da je obilježena mnogim događajima, tu je Windows Server 2012, Office 2013, Windows 8, Windows Phone 8 i drugi novi proizvodi. Jedno od Vaših predavanja ima temu Windows Phone 8, zašto baš ta tema?

Windows Phone platforma je moja omiljena tema, te sam i prije početka rada za lokalni ured Microsofta održao veliki broj predavanja vezanih za Windows Phone platformu širom regije, uz predavanje o mogućnostima platforme na prvoj MS NetWork konferenciji. Uzimajući u obzir činjenicu da Windows Phone 8 donosi veliki broj novih mogućnosti, te da se aplikacije konačno mogu kupovati i objavljivati iz Bosne i Hercegovine, odnosno da lokalni telekom operateri u svojoj ponudi imaju nove Windows Phone 8 uređaje, smatram da će predavanje kroz koje će se demonstrirati nove mogućnosti biti veoma zanimljivo za učesnike konferencije. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je prethodna godina definitivno najznačajnija u Microsoftovoj historiji, kada je u pitanju predstavljanje novih proizvoda, pa smo se potrudili da kroz program konferencije kvalitetno pokrijemo većinu novih proizvoda, uz predavanja koja obrađuju i neke naprednije primjere upotrebe.

Prošle godine je odziv studenata bio naročito dobar. Da li ove godine očekujete sličan odziv, obzirom na lokaciju i koliko su predavanja prilagođena njima?

Za razliku od nekih drugih konferencija, MS NetWork konferencija nema stalnu lokaciju održavanja, pa smo nakon Banja Luke i Mostara, stigli do Banja Vrućice, jednog zaista interesantnog kompleksa, smještenog nedaleko od Teslića. Microsoft BiH je, baš kao i prošle godine, za studente ponudio specijalnu cijenu kotizacije, te se svakako nadamo da će se studenti iz okolnih gradova odlučiti za učešće na konferenciji. Učešće na konferenciji ovakvog tipa je zaista jedinstvena prilika za stjecanje novih znanja, razmjenu iskustava te upoznavanje sa vodećim stručnjacima u regiji. Konferencija nudi širok spektar različitih predavanja pa studenti, u zavisnosti od interesovanja, definitivno mogu pronaći odgovarajuća predavanja za sebe.

Ko su predavači na MS NetWork 3 konferenciji?

Na ovogodišnjoj konferenciji imamo preko 20 predavača sa prestižnom Microsoft MVP titulom, kojom Microsoft prepoznaje stručnjake za određene oblasti, a koji dolaze iz cijele regije. Osim MVP-ova, tu je i značajan broj lokalnih, odnosno, predavača iz Microsofta i partnerskih kompanija. Zaista nam je drago da smo ove godine imali rekordan broj nominiranih predavanja za MS NetWork 3 konferenciju, što potvrđuje da je konferencija već izgradila svoj status, ne samo u BiH, već i u regiji, te smo praktično za svako slobodno mjesto za predavanje na konferenciji morali odlučivati između 3 ponuđena predavanja. Moj zadatak, kao osobe zadužene za konferencijski sadržaj, bio je da izaberem najbolja od ponuđenih predavanja, što je ove godine s obzirom na izuzetan kvalitet nominiranih predavanja, zaista bio pravi izazov. U samom procesu odabira predavanja, veliku podršku pružio je i kolega Damir Dizdarević, MVP i najbolje ocijenjeni predavač na prve dvije MS NetWork konferencije, kao osoba zadužena za IT Pro i Community Experts smjerove.

Mislite li da su dva dana premalo i postoji li mogućnost produženja trajanja konferencije u narednim godinama?

Kao što sam već ranije spomenuo, ove godine smo povećali broj smjerova, odnosno broj predavanja koja se paralelno održavaju, te samim tim i ukupan broj predavanja i predavača. Uzimajući u obzir tržišnu dinamiku, odnosno poslovne obaveze učesnika konferencije, smatramo da je dvodnevna konferencija optimalan izbor te da se kroz šest ponuđenih smjerova, koji obrađuju predavanja vezana za biznis, razvoj, IT arhitekturu, MS Community, edukaciju i slučaje iz prakse, zaista kvalitetno pokrivaju zanimanja učesnika konferencije.

Prijave su produžene i poznata su predavanja koja će biti održana tokom dva dana konferencije. S obzirom na više od 60 predavanja, kakva su Vaša očekivanja od ovogodišnje Microsoft NetWork konferencije?

Produžili smo rok samo za rane prijave, i to do 18. marta, do kada se ostvaruje popust na kotizaciji, dok je rok za prijavu na konferenciju ostao nepromijenjen, a to je 25. mart. Imamo zaista velika očekivanja od ovogodišnje konferencije, budući da smo s ovom konferencijom povećali broj smjerova, predavanja i predavača, pažljivo analizirali komentare sa prethodne konferencije, te svakako napravili još jedan značajan iskorak kada je u pitanju organizacija kompletne konferencije, koju vodi kolega Vedran Šolaja. Iskoristio bih ovu priliku da još jednom pozovem sve IT stručnjake i studente da nam se 3. i 4. aprila pridruže na MS NetWork 3 konferenciji.

Kao što ste mogli pročitati, očekuje nas mnogo kvalitetnih predavanja i odlična prilika za druženje i upoznavanje stručnjaka. Tehnografija je ove godine i zvačnino jedan od medijskih partnera konferencije, stoga, možete očekivati detaljnje izvještaje tokom i na kraju konferencije.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.