Microsoft-ov posljednji CES

Jedan od najvećih godišnjih skupova, januarski show konzumerske elektronike (Consumer Electronic Show – CES) u Las Vegasu, mogao bi izgubiti najznačajnije ime. Microsoft je odlučio da odustaje od učešća na ovom show-u, počevši od naredne godine.

Zadnje tri godine, Microsoft CEO Steve Ballmer otvarao je CES svojim uvodnim govorom. To je uloga koju je nasljedio od Billa Gatesa, koji je održao desetak ovakvih govora.

Međutim, nakon CES-a 2012 neće biti ovakvih govora niti će Microsoft uzimati učešće u Las Vegaškom show-u. Micorosoft je ovu vijest objavio u blog postu potpredsjednika za komunikacije Franka Shawa.

“Naše obavijesti, vezane za nove proizvode se uglavnom ne uklapaju u timing održavanja CES-a,” napisao je Shaw u kratkom obrazloženju. Tako je Microsoft postavio pitanje: “Da li to radimo zato što mislimo da treba ili zato što smo oduvijek tako radili?”

Zvaničnici CES-a se nisu oglasili, ali je jasno da ovo predstavlja snažan udar s obzirom da show zavisi od velikih imena kako bi zadržao relevantnost.

Organizatori Comdex konferencije, koja je sadržajno bila vezana za prezentaciju kompjuterskih tehnologija počevši od 1979. godine u Las Vegasu,  morali su to naučiti na teži način. Bila je to obavezna konferencija za tehološke profesionalce, a počela gubiti značaj 1999. godine i skroz je ugašena 2003.

Od tada su stvari postale još teže. Kompanije poput Apple-a, koja formalno nije učestvovala na CES-u godinama, održavaju spostvene konferencije i događaje za lansiranja proizvoda. Microsoft također održava sopstvena okupljanja i sve više se oslanja na komunikacijske kanale kao što su webcast-ovi, socijalni mediji, prodavnice proizvođača i razne druge izlaze kako bi proširio poruku.

Na CES-u 2011 Ballmer je uglavnom govorio o velikom prošlogodišnjem hitu, platfomi za igranje putem pokreta, Kineckt-u. Također se dotakao Windows Phone-a, i nove verzije tablet optimizovanog Windows-a u izradi.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.