Backup podataka na Windows 8 (File history)

Da li Vam se ikada desilo da iz nepojmljivog razloga podaci nestaju sa računara, ili ste dali nekoj aplikaciji administratorske privilegije, te je aplikacija obrisala neke podatke koje ste prije toga importovali u nju? Naravno, ukoliko aplikacija nema neku vrstu revert ili please return to state before I touched it opcije, male su šanse da ćete podatke naći u kanti. Po uzoru na svojstvo sa Windows server 2003 Volume shadow copy, razvojni tim Windows 8-ice je nešto slično omogućio i u novom OS-u. Riječ je o File history opciji, koja se može pokazati kao pravi life saver u trenucima kada pomislite “zašto nisam na vrijeme napravio kopiju”. File history kontinuirano nadgleda vaše podatke u bibliotekama, na radnoj površini, kontakte i favorite te kada detektuje promjene na bilo kojoj od lokacija, kreira kopiju na destinaciji u mreži ili čak na eksternom uređaju. Inicijalno je isključena opcija, iako nije nimalo naporno za uključiti je.

FileHistory

Kao što vidite na gore prikazanoj slici, moja malenkost nema eksterni uređaj, stoga možete odabrati mrežnu lokaciju klikom na Use network location,

notifikacija

zatim idete na Add network location i odaberete lokaciju na primarnom disku.

Napomena: Enkriptovane podatke File history neće sačuvati!

Kako funkcionira File history?

Nakon što podesite File history, sve je spremno za čuvanje podataka. Prema standardnim postavkama, File history svakih sat vremena pravi kopiju Vaših podataka koji su izmijenjeni od vremena zadnje kopije. Kako bi to sve bilo moguće, File history se oslanja na jednu značajku NTFS file sistema, Change Journal (Dnevnik izmjene).

Change journal u suštini prati sve promjene podataka na disku, te ih bilježi u određenom formatu. Da bi File history znao kojih podataka treba kreirati kopiju, jednostavno isčita bilješke dnevnika. Samim time što je Change Journal značajka NTFS file sistema, akcije kopiranja podataka ne crpe svu raspoloživu radnu memoriju niti preopterećuju procesor.

Bitno je napomenuti kako ovo nije nešto toliko NOVO,  jer je slična ali skrivenija mogućnost postojala i na Windows 7 OS-u.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.