Pogledajte šta je Apple predstavio na ovogodišnjoj WWDC konferenciji

Apple WWDC ( Worldwide Developer Conference ) konferencija, 23. po redu,  organizovana je u San Franciscu. Prijašnje glasine su se pokazale istinitim, Apple nije predstavio novi iPhone. No, predstavljen je iOS 6, novo izdanje MacBook Air i MacBook Pro, kao i Os Mountain Lion. Ovogodišnju konferenciju je imala čast da otvori Siri. Siri je unaprijeđena novim mogućnostima :

  • Siri na radost mnogih konačno stiže na iPad
  • Poboljšana integracija sa Facebookom, tako ćete sa Sirija moći da dijelite statuse na ovoj društvenoj mreži
  • Integracija sa sportskim novostima na Yahoo ( ovo uključuje najnovije informacije o fudbalu, košarci, bejzbolu, kao i ostalim sportovima )

Nakon Sirija na scenu je pristupio Tim Cook, izvršni direktor Applea. Svoje predstavljanje je započeo govoreći o popularnosti same konferencije iznoseći činjenicu da je konferencija rasprodana u vremenu od 1 sat i 43 minute. Napredak je doživio i Apple Store koji je proširio svoje tržište na 32 nove države. Trenutno App Store pokriva 155 država širom svijeta, nažalost na karti se jasno vidi da Bosna i Hercegova ne spada u te države. App Store je skoro oborio novi rekord sa 30 milijardi preuzetih aplikacija. Ova online trgovina broji preko 400 miliona registrovanih korisnika, preko 650 hiljada aplikacija od kojih je 225 hiljada samo za iPad.

Čast da predstavi novi hardver dobio je Phil Shiller, jedan od podpredsjednika Apple kompanije. Shiller je predstavio novi MacBook Air kompjuter, koji je dostupan u veličini od 11 i 13 inča.
Model od 11 inča ima bateriju koja može trajati 5 sati, rezoluciju od 1366×768 pixela, 4 GB RAM memorije, dvojezgreni Intel i5 procesor. Cijena ovog modela će zavisiti od količine memorije. Tako će onaj od 64 GB flash memorije koštati 999 dolara, a od 128 GB 1099 dolara.

Model od 13 inča ima 7- satno trajanje baterije, rezoluciju ekrana od 1400×900 pixela, procesor od 1.8 GHz i 4 GB RAM-a. Cijena se u zavisnosti od memorije kreće od 1199 do 1499 dolara. U prodaji se mogu naći i MacBook Pro kompjuteri. Ovaj kompjuter može da se nađe u veličini od 13 i 15 inča. 13-inčni model ima 4 GB RAM-a, 2.5 GHz dual-core i5 procesor i 500 GB HDD. Cijena iznosi 1199 dolara, dok po cijeni od 1499 dolara možete dobiti 8 GB RAM-a, 2.9 GHz i7 procesor i 750 GB HDD-a. 15-inčni model se može naći sa sa razlikama u veličini memorije i procesora, a cijena se kreće od 1799 do 2199 dolara. Međutim, najveće oduševljenje izazvao je MacBook Pro sa Retina ekranom.

 ‘ Ovo je jednostavno najbolji kompjuter koji smo napravili‘  izjavio je Shiller.

Karakteristike : 15.4-inčni ekran, rezolucije 2880×1800, baterija koja traje 7 sati, 8 GB RAM memorije, a njegova cijena iznosi 2199 dolara.
Sljedeći na redu za predstavljanje je Mountain Lion OS X, a ta čast je pripala Craig Federighi. Ovaj OS će biti dostupan u prodaji od jula po cijeni od 19.99 dolara. Od karakteristika ovog modela bitno je spomenuti podršku za iCloud, nove aplikacije prilagođenje iCloudu, poboljšan Safari i integraciju sa Twitterom. Preko 356 miliona iOS uređaja je prodano samo do marta ove godine. Novi iOS će donijeti dosta novih mogućnosti, kao što je i dobra saradnja sa Facebookom, što bi značilo da će korisnici moći fotografije iz Photos aplikacija moći direktno da dijele na Facebooku, kao i da vide koje se aplikacije, muzika ili filmovi sviđaju njihovim prijateljima.

Novi iOS 6 donosi Eyes Free. To je jedan od projekata nastao sa proizvođačima automobila, a pomoću dugmeta moći ćete davati komande u autu. Od svih prizvođača za sada je dogovorena suradnja sa Mercedesom, Audijem, BMW-om, Toyotom, Land Roverom i Hondom. Kako se i predpostavljalo ukinute su Google mape, a stigle su nove sa navigacijom i mogućnošću gledanja 3D modela gradova uz opciju Flyover. Novi iOS 6 u beta izdanju za programere je dostupan od dana predstavljanja, a ostalim korisnicima će biti dostupan na jesen, kada se očekuje i novi iPhone.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi