“Proširena stvarnost” kao dodatak u vozilima

“Proširena stvarnost” ili Augmented reality (AR.) je trenutni, direktni ili indirektni pogled fizičkog stvarnog okruženja čiji su elementi prošireni kompjuterski generisanim senzorskim ulazima kao što su zvuk, video, grafički ili GPS podaci. Povezan je više sa terminom posredovana stvarnost, u kojoj je pogled stvarnosti kompjuterski izmjenjen (po mogućnosti umanjen, prije nego proširen).

Ovakvo iskorištavanje napredne tehnologije može naći primjenu u najrazličitijim situacijama. Ipak, jedan od najinteresantnijih i najsvježijih koncepata nude proizvođači automobila okupljeni na ovogodišnjem CES-u.

Zamislite budućnost u kojoj se na vašem vjetrobranskom staklu izmjenjuju bljeskave ikone, u hologramskom stilu, dok vaše vozilo prolazi pored restorana, radnji, historijskih znamenitosti ili pored kuća vaših poznanika.

Jednostavno pokažite prstom na njih, i ikone se otvaraju pokazujući trenutne informacije: kad je izgrađen  most preko kojeg prolazite, koji band svira u klubu pored, da li u cafe-u na kraju ulice ima slobodan stol. Mahnite rukom i rezervišite mjesto.

Mercedes-Benz je pokazao ovakvu viziju budućnosti vožnje, uz potpunu “proširenu stvarnost” i upravljanje pokretima, na ovosedmičnom internacionalnom sajmu potrošačke elektronike.

CES je najveći svjetski tehnološki sajam, i proizvođači automobila postaju sve prisutniji. Posjetitelji su se penjali na kokpit Mercedes štanda i iskusili kratku, interaktivnu i virtualnu noćnu vožnju kroz San Francisko, sa high-tech vjetrobranskim staklom kao vodičem.

“Gestovi su vrlo intuitivni. Vrlo prirodni,”  govori Vera Schmidt, dizajner korisničkog interfejsa. “Pokažete nešto, i onda želite znati više o tome.”

Tehnologija je još uvijek nedovršena, i trebaće još najmanje nekoliko godina dok nađe svoj put u Mercedes vozila. Ali pokazuje kako proizvođači automobila, dok iskorištavaju trenutne kompjuterske inovacije kao što je kontrolna ploča kojom se upravlja putem dodira i glasa, isto tako posmatraju tehnologiju kroz dugoročni razvoj.

Kako digitalne tehnologije, time i naša očekivanja, postaju sve više mobilna, proizvođači automobila to zapažaju. Mnogi automobilski dizajneri ovdje uzimaju inspiraciju sa pametnih telefona, uz obavezu da uvijek ostanu povezani sa velikim izborom aplikacija za svaku priliku.

Automobili postaju platforme za učestvovanje u digitalnom svijetu na potpun mrežni način rada, baš kao tableti i telefoni,” govori Vakatesh Prasad, senior tehnički voditelj u Ford Motor Co. inovacijskom odjelu. “Vaš je posao da prihvatite te kompjuterski obrađene usluge koje ljudi koriste na 0 mph i čine ih dostupnim na 70 mph. “

Da, to zvuči pomalo zastrašujuće. A sa povećanim brigama o nesrećama uzrokovanih vožnjom u kojoj se pozornost odvraća raznim tehnološkim dodacima, proizvođači automobila moraju preći liniju između udobnog i sigurnog. Automobilski inženjeri konstantno pokušavaju pojednostaviti interfejse kako bi skratili dragocjene sekunde koje skreću pažnju vozača s puta.

Ford je ove sedmice predstavio pet novih aplikacija za njihov sistem u razvoju, uključujući Roximity, aplikaciju koja donosi trenutne informacije o popustima uzimajući u obzir lokaciju vozača. Ford je jako predan u spajanju svojih vozila sa digitalnim platformama, tako da kompanija unajmljuje developere kako bi kreirali aplikacije za Sync sistem, a također planiraju otvoriti istraživački lab u Silikonskoj dolini ove godine.

U međuvremenu je Mercedes lansirao drugu generaciju svog mbrace sistema, koji povezuje vozača sa Internetom kroz korisnički prilagođene aplikacije kojim se može upravljati glasom ili dodirom ekrana na kontrolnoj ploči. Mbrace je sada Cloud-podržan sistem, što znači da je uvijek povezan i može se automatski update-ovati.

Pored Mercedesa i Forda, Audi i Kia su također imali značajan nastup na CES-u, i jedan i drugi su najavli update-ovane verzije njihovih sistema kontrolne ploče.

Kia testira nešto što se zove “korisnički-centralizovan koncept vožnje,” u kojem će biti iskorištena infra-crvena LED dioda i kamera koja će pratiti vozačevo lice. Sistem će prepoznati ukoliko vozač zatvori oči, štiteći vozača od nesreće uzrokovane spavanjem.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.