Facebook prestigao Apple i Google i zasjeo na prvo mjesto navrijednijih svjetskih brendova

Svi znamo da je Facebook najpopularnija društvena mreža na svijetu, a sada možemo reći i da je prema istraživanjima i najvrijedniji svjetki brend. Vjerujemo da na svijetu ima veoma mali procenat ljudi koji se na neki način nisu susreli sa Facebookom ili su makar čuli za njega. General Sentiment je danas objavio listu najvrijednijih svjetkih brendova. Facebook je ovaj put sviju iznenadio jer se našao na prvom mjestu ove liste. Po prvi put na jednoj ovakvoj listi Facebook je prestigao Apple i Google.

Također, jedno on iznenađenja na ovoj listi je činjenica da je Apple prestigao Google, pa se tako našao na drugom mjestu, a Googlea je ostavio iza sebe na trećoj poziciji. Kao razlog za ovo navodi se skoro predstavljanje iPhonea pete generacije, što je uveliko pomoglo Appleu da se nađe još bliže vrhu liste najvrijednjih svjetskih brendova. Međutim, početno oduševljenje ovim smartphoneom je ubrzo nestalo, tačnije nakon nastalih problema oko iOS 6 Maps aplikacije, što je čak dovelo do javnog izvinjenja Tim Cooka korisnicima.

Da se vratimo na Facebook, koji je prema predpostavkama zauzeo prvo mjesto zbog njegovog izlazka na berzu, zatim mnogobrojnih Zuckerbergovoh pojavljivanja u medijima, kao i njegove objave da je Facebook dostigao cifru od milijardu korisnika. Javno pojavljivanje je uticalo na porast cijene dionica kao i vrijednosti Facebooka.

Po vašem mišljenju, da li je Facebook zaslužio da se nađe na prvom mjestu? Ostatak liste pogledajte u sljedećoj tabeli.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi