Kako riješiti problem oko novih Facebook-ovih e-mail adresa

Vjerovatno ste već primjetili da je nedavno Facebook svima promijenio e-mail adresu u @facebook.com. Međutim, iako ste možda riješili problem oko adrese, može se desiti da je Facebook izmijenio sve kontakte u vašem telefonu. Mnogi korisnici su povezali svoje Facebook profile sa adress bookom na Smartphoneu kako bi uvijek ostali povezani i u toku. Od kako je prošle sedmice došlo do izmjene mnogi su primjetili problem oko izbrisanih kontakata, što znači da na svojoj listi adresa nemaju uopšte pravu e-mail adresu, već samo Facebookovu.

Evo kako to popraviti :

1. Vratite svoje kontakte u predhodno stanje

Naročito Google vrši redovne sigurnosne kopije kontakata, tako da ukoliko nešto krene po zlu, možete ih povratiti. A budući da svi Android korisnici sinhronizuju svoje kontakte sa Googleom , kao i mnogi korisnici iPhonea. Ovo je dobar način da popravite kontakte na telefonu. Da biste to učinili slijedite sljedeće upute:

  • Prije nego što bilo šta drugo učinite na vašem telefonu isključite sinhronizaciju Facebooka sa listom kontakata. Na Androidu se to nalazi pod opcijom ‘Settings-Sync Contacts’. Samo ih postavite na ‘Don’t Sync’. Što se tiče iPhone, idite na Facebook aplikaciju, pa izbornik, zatim na ‘Friends’, a zatim izaberite ‘Sync Contacts‘ i isključite je.
  • Idite na vaš Gmail inbox, i zatim  na ‘Contacts‘.  Zapamtite ovo funkcioniše samo ako ste izvršili sinhronizaciju sa Google kontaktima
  • Zatim Kliknite na opciju ‘More‘, a onda ‘Restore Contacts‘. Ne znamo tačno dan kada je Facebook izvršio izmjenu , ali bi bilo dobro da se vratite na stanje prije 22.juna 2012.godine.
  • Kada se sve završi , svi kontakti bi trebali biti ispravni, a e-mail adresa obnovljena. Dok god ne budete izvršili ponovnu sinhronizaciju sa Facebookom , kontakti bi trebali ostati ispravni.

Ako ste od onih koji niste sinhronizovali svoje kontakte sa Googleom, provjerite da li vaš desktop adresar ima bilo kakve druge alternative. Na primjer ako ste na Mac-u , samo otvorite adresar, pronađite Time Mashine u traci izbornika i zatim vratite na datum prije nego je Facebook izvršio izmjene. Kada ponovo sinhronizujete vaš iPhone, trebalo bi da funkcioniše.

2. Podsjetite svoje prijatelje da promjene svoje Facebook profile

Ako vam ne uspije vraćanje vaših kontakata na već pomenut način, a i dalje želite biti u mogućnosti povezanosti sa Facebookom, jedina stvar koju možete napraviti jeste ‘natjerati’ svoje prijatelje da promjene svoje Facebook profile na prijašnje stanje.
Za lakše snalaženje pogledajte sljedeći video.

Izvor: lifehacker.com

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi