Find My Face alat za Google+

Google je ne davno zaronio u oblasti prepoznavanja lica (facial recognition), otkrivajući prijedlog za tagovanje slika pri svojoj google+ društvenoj mreži.

Google je lansirao Find My Face, alat koji će skenirati slike korisnika i njihovih prijatelja kako bi našao prepoznatljive face. U biti je nešto slično Facebook-ovom tag mehanizmu, kada prepozna osobe na slici te ponudi odgovarajućeg korisnika. Usluga bi trebala stupiti na snagu u narednih nekoliko dana. Vijest o FMF-u objavljena je na google+ mreži, gdje je bilo mnogo pozitivnih kritika

Nekoliko korisnika i analitičara su bili sumnjičavi, što se tiče Facebook-a, te njihove tehnologije otkrivanja i prepoznavanja lica, kao rezultat je da je opcija prepoznavanja bila uključena automatski (bez znanja korisnika), no može se manualno isključiti. Prošlog mjeseca, u Njemačkoj je objavljena pravna akcija protiv Facebook-a te njihovog alata za prepoznavanje. Zakon države je takav da korisnici moraju biti obavješteni o načinu kako se koriste njihovi podaci, no njemačka vlada izjavljuje kako još nisu uspjeli naći kompromis sa Facebook-om.

Autor

Informatički entuzijast, uživa u muzici i društvu. Studira Informacijske Tehnologije u Mostaru i polako ali sigurno se približava diplomi. Interesovanja mu teku u pravcu programiranja, no aktivan je i u drugim oblastima IT-a. Veliki fan Star Wars ciklusa te Matrix trilogije.