Kuda idu društvene mreže?

Pojava društvenih mreža donijela je drugačiju mogućnost komunikacije koje uključuju razmjenu informacija kroz povezivanje i dijeljenje sadržaja. Popularnost društvenih mreža iz dana u dan raste, a tako raste i broj korisnika. Iako je primarna ideja razmjena i povezivanje, potencijal su prepoznale mnoge kompanije širom svijeta.

Najpopularnija društvena mreža u Bosni i Hercegovini, Facebook, jedan je od najatraktivnijih primjera kako iza imena društvene mreže stoji bezbroj poslovnih mogućnosti. O tome što se može učiniti na Facebook-u kako bi se unaprijedilo poslovanje piše se jako puno, no ono što je zanimljivo za promatrati je krajnji korisnik i kako se ovaj pristup odražava na njega.

Aktivni korisnici će, njih većina, zasigurno osim povezivanja s prijateljima i dijeljenja sadržaja na Facebook-u potražiti i druge ponuđene sadržaje kako bi bili u toku na jednostavan način. To uključuje između ostalog i „lajkanje“ stranica, pridruživanje raznim grupama i korištenje raznih aplikacija. Danas je sve češća i pojava raznih profila vezanih za određeni proizvod/e putem kojih se vrši prodaja.

Što to zapravo znači?

Korisnik kroz novosti ima uvid u objave odabranih stranica i grupa u kojima može aktivno sudjelovati. Uz oglase koji se ciljano prikazuju, ovakav vid marketinga počinje izgledati veoma agresivno za korisnika, koji su sve češće bombardirani raznim atraktivnim ponudama na svom profilu. Pri tome se ne može zanemariti ideja promoviranja objava kako bi bile vidljivije korisnicima (koje se naplaćuju), a tu je i nova opcija „Want“ koja se testira, daj mogućnost označavanja onoga što korisnik želi. Sve to čini se udaljava ovu društvenu mrežu od početne ideje i vodi je prema servisu online reklamiranja i prodaje, ali i mjestu koji je „zlatni rudnik“ kompanijama u vidu prikupljanja podataka o korisnicima. Upravo kroz ove informacije na jednostavan, brz i jeftin način mogu upravo ciljano ponuditi svoje proizvode i usluge i dobiti izravnu povratnu informaciju.

Postavlja se pitanje, što će zapravo korisnik društvene mreže vidjeti u novostima, hoće li promovirani članci maknuti objave prijatelja i koliko će sam korisnik moći utjecati na filtriranje sadržaja koji se pojavljuje u novostima. Ovime se kreiraju nove zakonitosti na tržištu i otvaraju se nova vrata poslovanja.

Iako se često kod korisnika nailazi na nezadovoljstvo zbog promjena, ono što je vidljivo da je upravo ovaj način promoviranja stvorio priliku mnogim mladim ljudima diljem Bosne i Hercegovine da pokažu svoj rad, ne samo unutar granica države, već cijeloj društvenoj zajednici, te ih stavlja rame uz rame mladim ljudima bilo gdje u svijetu.

Autor

Magistra računarstva koja osim što svoje vrijeme upotpunjuje proučavanjem tehnologije ostavlja slobodnog vremena za dizajn i fotografiju. Oduševljavaju je inovativni pristupi tehnologiji. Uživa u druženju s kreativnim ljudima i voli imati ispunjen dan. Osim toga ljubitelj je mode i zabavnih izlazaka.