Čudan mi je ovaj Twitter!

Vjerujemo da ste već svi čuli za Twitter. Neki od vas ga koriste, a neki ne. Prva reakcija većine prilikom registracije na ovaj mikro blog servis je „Čudno mi je ovo!“. U ovom članku uvest ćemo vas u svijet Twitter-a.

Nakon registracije prva stvar koju primjetimo je ograničenje statusa na 140 karaktera.  Najveća čar Twitter-a  je upravo u tome. Pitate se zašto baš u tome, i zašto da koristim Twitter kada mi Facebook ne ograničava veličinu statusa. Odgovor na ova pitanja jako je jednostavan.  140 znakova je sasvim dovoljno da drugima kažete nešto smisleno, isto tako ćete dobro razmisliti prije nego objavite poruku, upravo radi ograničenosti. Ovo ujedno znači i da je sadržaj samih poruka mnogo kvalitetniji nego na drugim društvenim mrežama. Čitanjem kratkih poruka ne gubimo puno vremena.

Za uspješno korištenje Twitter-a potrebno je da poznajete njegovu terminologiju. U nastavku slijedi lista termina i njihovo značenje.

Pratiti (Following) – Suština Twitter-a je da pratite ljude ili kompanije koje vas zanimaju.  Nas možete pratiti na @Tehnografija.

Pratioci (Followers) – Ljudi ili kompanije koje vas prate.

Tweet – Naziv za poruke koje koristite da se obratite pratiocima.

Mentions/Reply’s – Poruke u kojima vas je neko spomenuo, ili odgovorio na status.

RT (Retweet) – Omogućava ponavljanje tweet-a drugog korisnika s njegovim korisničkim imenom.

D (Direktne poruke) – Privatne poruke između korisnika.

Hashtag # – Svi tagovi počinju s ovim simbolom. Uz pomoć ovoga informaciju koja sadrži određeni hashtag mogu vidjeti i korisnici koji vas ne prate.

#FF/#PP/#PratiPetak – Primjer najkorištenijeg hashtag-a. Koristi se isključivo petkom za preporuke koje osobe da pratite.

Ovim člankom prvenstveno želimo pomoći novim korisnicima Twitter-a. Putem ovog mikro blog servisa ćete sigurno prije saznati neku novost u odnosu na ostale medije. Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nam se obratite putem komentara, i naravno nemojte zaboraviti početi pratiti vašu Tehnografiju na Twitter-u.

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.