Prevod WordPress teme

Sve WordPress teme su pretežno na nekom od stranih jezika, rijetko su na bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku. Ako znate jezik na kojem je tema, možete veoma jednostavno istu i prevesti. U nastavku predstavljamo jedan od mnogih načina prevoda WordPress teme. Ovaj se nama lično pokazao kao najbrži i najefikasniji.

Prvo šta vam treba je Codestyling Localization plugin, a drugo je tema kompatibilna za prevod. Odnosno, mora imati /languages/ direktorij u sebi.

Kada ste instalirali i aktivirali plugin, te provjerili da li vaša tema podržava prevođenje, odite na Tools pa Localization.

Na ovoj stranici nađite temu koju želite prevesti. Mi ćemo uzeti Twenty Eleven temu.

 

Na desnoj strani pronađene teme, kliknite na link Add New Language.

Klikom na link će se pojaviti prozor, sa listom jezika. Odaberite jezik na koji želite prevesti temu i kliknite na dume create po-file.

Primjetit ćete da se pojavio novi jezik. Kliknite na link Rescan.

U sljedećem prozoru kliknite scan now, a kad se skeniranje zavši finished.

 

Kad ste to odradili kliknite na Edit link, koji je odmah pokraj Rescan-a.

Sada bi trebali biti na stranici gdje vidite listu stringova teme koji se mogu prevesti. To ćete uz pomoć Edit linka.

Nažalost svaki string ćete morati prevesti pojedinačno, ali ipak je bolje i ovako nego da tražite riječi direktno u kodu i prepravljate ih. Nakon što prevedete određene riječi možete spasiti promjene klikom na Save, ili spasiti i odmah ići na drugu riječ, klikom na Save & Next.

 

Kada završite s prevodom, kliknite na generate mo-file na vrhu stranice.

Ako ste sve prethodne korake uspješno odradili, imat ćete novi file u /languages/ folderu vaše teme. Ovaj file možete također kopirati, kako bi ga dali nekome ili jednostavno podijelili sa rajom, da se neko drugi ne mora ‘patiti’ i ponovo prevoditi.

Još nije završeno. Ima jedan finalni korak. Kako bi koristili prevod potrebno je da prepravite vaš wp-config.php file. U tom file-u nađite liniju koda

define ('WPLANG', '');

Potrebno ju je prepraviti u

define ('WPLANG', 'hr_HR');

Gdje je ‘hr_HR’ vaš prevod.

Kao što možete vidjeti ima par koraka kako da prevedete WordPress temu, ali kad jednom krenete, čitav proces je veoma jednostavan.

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.