Google Chrome preuzima tržišnu poziciju Firefox-a

Android nije jedini Google-ov proizvod koji je povećao udio na tržištu u 2011. godini. Njegov Chrome browser je također imao dobru godinu. Prema jednom mjerenju, StatCounter, Chrome je povećao udio sa 15 procenata od prošle godine na 27 procenata u decembru 2011. Chrome je završio 2 procenta više od Firefox-ovih 25, koji je pao za 6 procenata od prošlogodišnjeg udjela. Chrome nastavlja rast tržišnog udjela bez obzira na nedavno produženi ugovor kojim je Google osigurao poziciju glavnog pretraživača na Firefox-u u naredne 3 godine (skoro milijardu dolara vrijedan ugovor, op. a. ).

Ako pogledate druge izvore, brojevi su drugačiji, ali trend pokazuje isto kretanje. Kako navodi NetMarketShare,  Chrome je i dalje u malom zaostatku u odnosu na Firefox sa 19 procenata udjela nasuprot 22 procenta koje drži Firefox. Međutim, Firefox brojke idu dolje dok Chrome bilježi rast, a Internet Explorer bilježi pad.

Interesantno je da Google nije uspio preslikati uspjeh na Android browser, čiji rast spriječava mobilni Safari na iOS uređajima (52 procenta u odnosu na 16 procenata). A Safari na desktop-u, ne pokazuje nikakvo kretanje. Pravi uspjeh Chrome-a će biti ako skine sa vrha Internet Explorer koji se drži negdje između 39 (StatCounter) i 52 procenta(NetMarketShare), u zavisnosti kojim brojevima više vjerujete.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.