Mozilla osmislila novi pretraživač, zvani Junior

Prošle sedmice Mozilla je najavila nekoliko novih projekata, a između ostalog, tu je i novi pretraživač za iPad nazvan Junior. Iz Mozille smatraju kako Safari ne pruža dovoljno, pa su odlučili da naprave novi pretraživač.

‘Željeli smo da napravimo nešto potpuno drugačije, da vidimo kako možemo ispočetka osmisliti pretraživač za novu vrstu uređaja’, izjavio je Alex Limi.

Ovo je do sada vjerovatno najjednostaviji pretraživač, iako je na njemu rađeno više mjeseci. Junior pruža mogućnost uživanja u pretraživanju na cijelom ekranu, što znači da on ne sadrži address bar niti tabove, kao što je slučaj kod Safarija. Umjesto toga, preovladava korisnički interfejs koji se sastoji od dvije tipke, gdje je jedna smještena na lijevoj, a druga na desnoj strani ekrana. Prva tipka ( Back ) služi za povratak na predhodnu stranicu, a druga tipka ( Plus ) služi za interakciju sa web pretraživačem. Međutim, postoji nekoliko tipki koje na prvi pogled nisu vidljive, a pružit će vam mogućnost printanja, osvježavanja stranice i listanja prema naprijed. Dvije osnovne tipke se mogu proširiti tako da se na kraju dobije ukupno šest opcija. Ukoliko ste se ponadali skorom testiranju Junior pretraživača, pričekati ćete još, jer se ne očekuje u skorijoj budućnosti. Razlog tome jeste činjenica da nedostaje još nekoliko važnih funkcija, ali programeri trenutno rade na upotpunjavanju pretraživača.

Kako izgleda i funkcinoše Junior možete pogledati na sljedećem videu.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi