Procurili detalji o Xbox 720

Ako je vjerovati dokumentu koji je nedavno iscurio, Microsoft planira da sljedeću iteraciju svoje Xbox konzole, za sada zvane Xbox 720, pusti u prodaju krajem sljedeće godine, za vrijeme praznika. Pored toga, dokument sa preko 50 stranica otkriva detalje o cijeni novog uredjaja (299$), a uz konzolu bi se isporučivala i nova verzija Kinect kontrolera. Životni vijek nove konzole bi trebao da bude 10 godina, a sam datum puštanja u prodaju zvuči sasvim logično. Pored toga, Microsoft je već dao do znanja da ove godine definitivno neće biti novog Xbox-a, dok sljedeća zvuči sasvim razumno, budući da se očekuje da će i konkurentni proizvodi iz kompanija Sony i Nintendo da se pojave tokom 2013. godine.

Zanimljivo je spomenuti  da će novi Xbox podržavati Blu-Ray, video akceleraciju, native 3D, kao i 5 različitih stanja napajanja konzole.Novi Kinect bi trebao da obezbijedi „bliži, širi i dublji “ 3D prostor za igranje, bolju mogućnost prepoznavanja govora, mogućnost praćenja pokreta čak 4 igrača, zasebno procesiranje, kao i unaprijeđenu HD RGB kameru.

Medjutim, dokument ne spominje podatke o hardveru konzole ( ili barem ne potvrđuje postojeće glasine), ali obećava nekoliko puta bolje i kvalitetnije igre od onih koje XBox 360 trenutno može podržati, što sigurno obećava barem toliko puta i bolji hardver.

 

Pored svega navedenog, posebno se ističe projekat kodnog imena “Fortaleza”, što bi trebao da bude projekat poboljšane stvarnosti, koji će omogućivati postojanje Wi – Fi naočala, slično zvanih „Fortaleza Glasses“. Te naočale bi trebalo da eventualno imaju i mogućnost 4G povezivanja, čime bi se mogle pretvoriti u mini konzole za konzumiranje Xbox sadržaja. U tom slučaju, korisnici ne bi trebalo uopšte da budu blizu svoje Xbox konzole, a da ipak uživaju u zabavnom sadržaju kojeg im konzola nudi.

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.