Google nudi 1 milion dolara za pronalazak sigurnosnih propusta u Chrome-u

Google je obećao nagradu do 1 milion dolara ($) onome ko uspije pronaći sigurnosni propust u Chrome-u. Naime, Google bilo kome ko uspije hakirati Chrome, uoči “Pwn2Own” natjecanja daje ove vrijedne nagrade. Takmičenje će biti održano na konferenciji o sigurnosti CanSecWest.

Na prošlogodišnjem takmičenju Internet Explorer i Apple-ov Safari su bili hakovani,ali niko nije pokušao napasti Chrome uprkos činjenici da je Google nudio nagradu od 20.000 i 15.000 dolara ($),koju je obezbjedio tadašnji organizator takmičenja Tipping Point.

Međutim,ove godine nagrade su mnogo veće. Najveću dobija onaj ko uspješno hakira Chrome na Windows 7 , koristeći samo propuste u Google-ovom pregledniku. Vrijednost prve nagrade iznosi 60.000 dolara, druge 40.000 dolara i treće 20.000 dolara. Google je obezbijedio i mnogo veće nagrade, ali one će se dodijeljivati samo onima koji uspiju dokazati da bugovi imaju veoma štetan efekat za sigurnost Chrome-a.

Nagrade će se dijeliti po principu ko prvi – njegovo i tako sve dok se ne potroši 1 milion dolara. Takmičenje će biti organizovano u Vancouver-u(Kanada),a trajat ce od 7-9 marta ove godine.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi