CAPTCHA

CAPTCHA – vjerujemo većini korisnika iritantan dio registracije, posebno onima koji često otvaraju nove korisničke račune.

captcha1

Prije neke dublje rasprave, CAPTCHA je skraćenica od “Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart”. Ukratko, za one koji nisu shvatili, ovo je način na koji računalo raspoznaje radi li se o čovjeku ili računalu. Još Vam nije jasno?

Sredinom devedesetih Alan Turing je definirao test, kojim je u sklopu umjetne inteligencije  nastojao provjeriti inteligenciju računala, tj. može li računalo misliti kao čovjek, te da se ne može raspoznati radi li se o čovjeku ili računalu. CAPTCHA predstavlja inverziju ovog testa čiji je cilj raspoznati radi li se o čovjeku.

Zašto CAPTCHA?

Danas postoji mnogo lažnih korisničkih računa, a često je cilj  istih veoma određen, a to je financijska dobit u bilo kojem smislu. Spam koji je danas uistinu velik je još jedan od problema u nizu. Stvoriti tisuće i tisuće korisničkih računa možete putem korištenja koda na veoma jednostavan način, a upravo tu kreće priča o CAPTCHA testu.

CAPTCHA je osiguranje koje očekuje odgovor od korisnika, ali ne i onog prije spomenutog programskog koda, kako bi se kreirao korisnički račun. Vjerujemo da ste naišli na mnoge primjere ovog osiguranja i često je kreirano u obliku teksta koji je na neki način “oštećen” (znakovi su okrenuti, pozadina je čudna i slično). Krajnji cilj je da računalo ne može taj dio “pročitati”, te na taj način se nastoji onemogućiti automatsko stvaranje računa ili spam-a.

Iako ovo djeluje kao učinkovito, realnost je pokazala da napredovanje tehnologije nađe uvijek načine kako zaobići ovakvo ograničenje. Danas postoje mnogi alati koji prepoznaju znakove, zvuk, sliku i to iz dana u dan sve bolje. I dok oduševljeni korisnici vole ove alate, oni s druge strane mogu obraditi i CAPTCHA standardne slike, odnosno tekst. Iako alati za prepoznavanje nisu dostigli toliku razinu razvijenosti da razbiju svako osiguranje na ovaj način, ipak statistika pokazuje da rješavanjem svakog četvrtog CAPTCHA testa mogu se kreirati milioni lažnih korisničkih računa.

Jedna od ideja za poboljšanje je korištenje slika, ugrađivanje u reklame ili igrice kao rješenje testa. Jedan primjer dolazi od Are You A Human koji prikazuje jednostavnu igricu, koja je svaki put različita. Ako pobijedite, dokazali ste da ste čovjek.

captcha2

Iako je problematika svedena na to kako da na jednostavan način dokažete da se čovjek, a da pri tome računalo to ne može učiniti, sve češće se događa da CAPTCHA test nije razumljiv ni ljudima i time onemogućava pristup što može iritirati korisnike i na kraju ih odbiti od namjere korištenja ili komentiranja stranice.

captcha3

Vjerujemo da će kroz budućnost ovaj vid osiguranja se razvijati podjednako uz pokušaje njegovog zaobilaženja, a do tada nam recite iritira li Vas CAPTCHA provjera i koriste li je na Vašim web stranicama?

Izvor: ItProPortal

Autor

Magistra računarstva koja osim što svoje vrijeme upotpunjuje proučavanjem tehnologije ostavlja slobodnog vremena za dizajn i fotografiju. Oduševljavaju je inovativni pristupi tehnologiji. Uživa u druženju s kreativnim ljudima i voli imati ispunjen dan. Osim toga ljubitelj je mode i zabavnih izlazaka.