JavaLogo

Da li i zašto isključiti/deinstalirati Javu u vašim browserima/računarima

Većina naših čitalaca ima instaliranu Javu, bez da to zapravo i znaju. Java je jedan od onih Plug-ina kojeg, najčešće, svi dobijete instaliranog na sistem. Većina običnih korisnika se  vjerovatno neće sresti sa web stranicama koje se pokreću pomoću Jave, a još rjeđe sa Java desktop aplikacijama, tako da, uglavnom, nemaju potrebe za instaliranom Javom na svom računaru.

Iz gore navedenog se može zaključiti da trošite dragocjene resurse vašeg računara na stvar koju, vjerovatno, nikada nećete koristiti. To je jedan od razloga zašto deinstalirati Javu sa računara. Za autora postoji jedan mnogo bitniji razlog za deinstalaciju ili isključivanje Jave, ako se ne koristi, a to je sigurnost. Ukoliko koristite Javu, možete vršiti određene restrikcije tako da ne bude korištena u svim web browserima, ili da ukoliko vam je Java potrebna za desktop aplikaciju ne bude korištena nikako u web browserima. Jedan od razloga zašto je nastao ovaj članak jeste, stalna dešavanja i pronalazak propusta u ovom proizvodu Oracle-a. Uprkos mnogim zakrpama i updateima, stalno dolazi do pronalaženja novih propusta. Već nekoliko mjeseci se sve više  korisnika odlučuje da izbrišu ili isključe Javu, jer su sigurnosni propusti više nego mnogobrojni, a potreba za Javom jako mala.

JavaLogo2

Kao neko ko prati dešavanja u informatici i sigurnosti, autor nije mogao izdržati da ne upozori čitaoce Tehnografije, nakon što je čak CERT (Computer Emergency Response Team) izjavio da se, samo ako je stvarno potrebno, koristi Java u web browserima i da ona ostane uključena. Dakle, kada jedna od vodećih svjetskih organizacija, po pitanju sigurnost u informatici, izjavi da treba isključiti ovaj Plug-in, po autoru, to nije stvar koja se može zanemariti. Uzimajući u obzir da samo 4 % svih stranica na Internetu koriste Javu, a da je toliko “šuplja“, da su od početka 2013. godine do sada pronađena dva nova propusta, autor se slaže sa stručnjacima iz CERT-a. Mnogi kompjuterski kriminalci koriste Javu da zaraze Vaše računare virusima, a ne možete ni zamisliti šta Vam još sve pored toga mogu učiniti. Ovo upozorenje važi i za korisnike koji koriste druge operativne sisteme, ne samo za Windows korisnike. Ukoliko pratite dešavanja u svijetu sigurnosti, možda ste čuli da je u prošloj godini, čak, 600 000 Mac-ova zaraženo preko propusta koji se nalazio u Javi.

Ukoliko, ipak, kojim slučajem dođete na neku stranicu za koju je potrebna Java, možete je držati uključenu u jednom od vaših web browsera koji je preporučljivo da koristite, samo za takve stranice. Ovo ne znači da se  sada  morate plašiti, samo da se pazite. Sam autor  nije deinstalirao Javu, kao neko ko se bavi povremeno programiranjem Java aplikacija i korištenjem istih i nije logično da to učini. Vjerovatno ima i među vama onih koji se bave Javom, tako da ne morate deinstalirati Javu. Jednostavno, se može isključiti korištenje Jave u web browserima i tako podići sigurnost na veći nivo. Ukoliko Vam je, ipak neophodno da koristite Javu u web browserima, potrudite se da Vaša verzija bude najaktuelnija. To možete provjeriti na slijedećem linku, a ukoliko postoji novija verzija možete izvršiti free update.

Imate li Vi instaliranu Javu? Da li koristite Javu? Jeste li imali problema sa sigurnošću ili sa perfomansama Vašeg računara zbog Jave? Napišite nam Vaša iskustva u komentarima.

Svi zainteresovani čitaoci mogu ubrzo očekivati članak o tome kako korak po korak isključiti i kako izbrisati Javu sa Vaših računara.

Autor

Student informatike, trenutno zaposlen kao QA Analyst. Zanima se za sve što ima veze sa informatikom, jako svestran od servisiranja i igranja sa hardverom, preko 3D modeliranja, programiranja (u svemu na šta naleti), sigurnosti u IT-u, pa sve do podizanja servera i sastavljanja relacionih šema baza podataka, petlja se u sve oblasti i čita o svemu, pa ponešto i pokuša izvesti, a kao što vidite ponekad i piše o nečemu.