Google Doodle obilježava rođenje prve programerke

Današnji Google Doodle posvećen je Adi Lovelace, poznatoj britanskoj matematičarki i prvoj ženi koja se bavila programiranjem. Rođena je u Londonu 10.decembra 1815.godine kao Augusta Ada Byron. Kćerka je poznatog engleskoj pjesnika Georga Gordona Byrona. Zahvaljujući svom braku sa William Kingom, prvim grofom od Lovelace, ona je također nosila titulu grofice od Lovelacea.

Studirala je matematiku kod popularnog matematičara Augusta De Morgana, te je on zatim upoznaje sa Charles Babbageom, velikanom kompjuterke industije. Zatim je Ada počela da se bavi radom na mehaničkom računaru Analitics Engine i opisuje načine na koji se mehanički stroj može programirati kako bi izračunao određene brojeve. To je ušlo u historiju kao prvi računarski program, a ona kao prva žena programer. Programski jezik Ada je dobio ime po njoj.

Ada Lovelace je umrla 29.novembra 1852. godine.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi