Google slavi 120 godina od rođenja Ive Andrića

Već smo navikli da nas Google često iznenađuje proslavom značajnih datuma postavljanjem različitih logoa na svojoj početnoj stranici. Na današnji dan Google odaje počast našem Nobelovcu Ivi Andriću, jednom od naših najznačajnijih pisaca. Andrić je rođen u Dolcu pored Travnika  9.oktobra 1892.godine. Djetinjstvo provodi u Višegradu, gdje završava osnovnu školu, a 1903. godine upisao je sarajevsku Veliku gimnaziju.

Studije slovenske književnosti i historije pohađao je na filozofrskim fakultetima u Zagrebu, Beču, Krakowu i Grazu, gdje je odbranio doktorsku disertaciju na temu “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem Turske vladavine”. Njegova najznačajnija djela su “Na drini ćuprija” ( roman za koji dobija Nobelovu nagradu), “Travnička hronika”, “Gospođica”, “Prokleta avlija”, “Omer-paša Latas”, zbirke pripovjedaka “Nemirna godina”, “Žeđ”, “Jelena, žena koje nema”, kao i mnoga druga djela. Andrićeve knjige su prevedene na tridesetak svjetskih jezika.

Ivo Andrić je umro 13.marta 1975. godine u Beogradu.

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi