Kako se izbrisani podaci mogu da vrate, i kako to možemo da spriječimo

Kada obrišete neki fajl on zapravo nije ni obrisan, taj fajl i dalje postoji na vašem računaru čak i da ga obrišete iz korpe (Recycle Bin). Ova mogućnost dozvoljava da ukoliko nešto slučajno obrišete imate mogućnost da povratite taj fajl.

Ako niste oprezni ovo također pruža mogućnost drugim korisnicima da povrate vaše fajlove čak i ako to vi ne želite. Ovo se posebno odnosi na to kada vaš računar prodate, poklonite ili bude ukraden.

Šta se zapravo dešava kada obrišemo fajl

Windows, a i drugi operativni sistemi prate gdje se fajlovi nalaze na hard disku pomoću takozvanih “pokazivača”. Svaki fajl i folder na hard disku ima pokazivač koji zapravo govori Windows-u gdje zapis tog fajla zapravo počinje, a gdje završava.

Kada obrišemo određeni fajl, Windows zapravo samo izbriše pokazivač na taj fajl, a prostor koji zauzima fajl smatra slobodnim. Sa pogleda operativnog sistema fajl više ne postoji i sektori na hard disku na kojima se nalazio fajl smatraju se slobodni.

Međutim, sve dok Windows ne upiše nove podatke na mjesto gdje se nekada nalazio predhodno izbrisani fajl, ti podaci se mogu se vratiti. Programi za vraćanje podataka će skenirati hard disk tražeći  predhodno obrisane podatke i vratiti ih.

Zašto obrisani fajlovi zapravo nisu izbrisani odmah?

Ako se pitate zašto računar ne briše potpuno fajlove koje ste vi obrisali, eh pa razlog je veoma jednostavan. Brisanje samog pokazivača na fajl, a samim tim smatrajući to slobodnim mjestom je izuzetno brza operacija. Jer zapravo stvarno brisanje je prepisivanje preko već postojećih podataka, a to traje znatno duže. Ako npr. brišete podatak od 10 GB to zapravo traje veoma kratko, međutim da bi ga stvarno obrisali to bi trajalo nekoliko minuta, jer računar zapravo mora da prepiše te podatke sa novima.

Operativni sistemi ovo rade iz razloga da bi se povećale performanse i uštedjelo na vremenu. Da bi stvarno obrisali podatke morate koristi neke od programa za takozvano “šredovanje“.

Vraćanje obrisanih podataka

Ako ste kojim slučajem obrisali neki podatak i trebate da ga vratite, trebate imati na umu neke stvari:

 • Trebate da vratite obrisane podatke što je prije moguće. Kako Windows nastavlja da piše podatke na hard disk tako se sve više povećava mogućnost da vaši obrisani podaci budu prepisani sa nekim novim podacima. Ako želite biti sigurni da ćete moći vratiti podatke, najbolje je da to odmah uradite.
 • Treba da koristite disk što je manje moguće. Najbolji način vraćanja izbrisanih podataka jeste da nakon što ste obrisali podatak ugasite računar, te pomoću bootabilnog CD-a sa potrebnim software-om vratite obrisani fajl. Ovo se posebno odnosi ukoliko imate hard disk male veličine, jer postoji mogućnost da prilikom instalacije software-a za vraćanje podataka, sami ti podaci budu prepisani sa fajlovima samog software-a.

Windows operativni sistem nema programa za vraćanje podataka sadržanog u sebi, međutim postoji mnoštvo besplatnih programa namijenjenih za tu svrhu.

Sprečavanje vraćanja obrisanih podataka

Ukoliko imate neke povjerljive podatke, privatne podatke i ukoliko želite da ih obrišete sa namjerom da se više ne mogu vratiti (spasiti) – ovo je posebno bitno ukoliko prodajte računar ili ga bacate, mijenjate hard disk i sl. u tom slučaju trebate posebnu pažnju posvetiti samom brisanju podataka.

Možete koristit programe namjenjene specijalno za tu svrhu, programe koji brišu cijeli hard disk, na način da ga prepišu sa drugim nasumičnim podacima, tačnije sa drugim nasumičnim bitima.

Međutim kada želite da obrišete samo jedan fajl, s tim da se taj fajl više ne može vratiti onda je potrebno koristiti programe za “šredanje”. Ti programi vrše brisanje podataka tako što ih prepišu sa nasumičnim bitovima tako da spriječe moguće vraćanje istih. Neke od besplatnih programa za šredovanje možete naći na sljedećem linku.

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.

 1. selim says:

  zdravo adnane molim za pomoc (oprosti prvo na izgovore) ja sam sa kosova izbrisao sam mikrofon i necujem sada prijatelja na skype podesavanja su u redu ali nemam ikonu kad udzes u sound ako si me razumeo pomozimi molim te

 2. ivica says:

  imam jedno pitanje postoji li mogucnost da se vrati izbrisana istorija na googl chrome

 3. Adnan Vrbić says:

  evo @ivica probaj sa ovim programom da vratiš historiju…
  http://www.parhelia-tools.com/products/gcb/googlechrome.aspx

  @selim molim te javi se na mail, pa da mi malo bolje objasniš svoj problem… 😉 sorry što se sad tek javljam, nisam vidio comm.. prije…

 4. maja says:

  da vratim izbrisane greskom podatke u windows7 znam da idem na meni,allprograms,acessoris,system tools,system restore….i posle neznam dalje nemam opciju za ubacivanje datuma…early of time neumem dalje

 5. Adnan Vrbić says:

  postoji mogucnost da nije kreiran restore point, na koji se kasnije mozes vratiti…
  tako da ako to nije moguce, onda iskoristi neke od programa navedenih gore u tekstu ili probaj program na sljedecem linku http://www.cut.ba/43

 6. mika says:

  Pozdrav!Nadam se da sam na pravom mjestu posto vidim da ste virtouz za kompjutere.I pitam da li imam za pravo da Vas pitam za pomoc.Imam problem sa Mozilom.Naime,sve je bilo u redu dk odjednom nisam vise mogla da otvorim Mozil-u.Onda mi se otvori ,naravno posle niza pokusaja,prozor u kome kaze da nastavim sa Safe Mode ili da Restore mozilu.Kako nisam htjela,iz razloga da nesto ne unistim jer ne znam puno u vezi programa,izaberem Safe mode…ali to mi dugo otvara,plavi kruzic se okrece i nista da se pokrene..Onda sam pokusala da nesto skontam i napravim ali nista..Samo sam se jos vise upetljala i zakomplikovala..Izbrisala sam cak ikonicu Firefoxa iz menija i sad nemam ni to…Pomagajte!

 7. Miki says:

  Pozdrav!Greskom prijatelj mi je izbrisao fajlove sa kompijutera I iz recycle bin to se dogodilo oko 10 septembra dakle pre oko mesec dana,izbrisao je slike,video zapise ja sam uspeo da ih pomocu programa file scavager vratim ali kad pokusam da ih otvorim npr jpg slike pise da computer ne prepoznaje taj fajl ili ako video zapis pokusam da otvorim umesto njega se cuje muzika neke pesme ili isto pise da fajl ne moze biti procitan,sta mi preporucujete da uradim,sta je najbolje?Da li ja mogu povratiti te fajlove I kako da ih kompijuter ocita?Hvala I pozdrav!

 8. Adnan Vrbić says:

  Kao prvo pokusaj da vratis podatke nekim drugim programom, moguce je da program nije uspio u potpunosti da ih vrati… također moguce je da kod slika nema ekstenzije tipa jpeg, png ili koja je vec bila.. to se moze ispraviti tako sto se prilikom promjene imena doda ekstenzija kao npr. ime_fajla.png ili ime_fajla.jpeg… nadam se da ce ovo pomoci.. 😉

 9. Andrijana says:

  Da li je moguce da mi se u istoriji pregledanja na googl chrome pojavi nesto sto nisam gledala ili kucala na googl-u? Hvala

 10. Adnan Vrbić says:

  U histori pregleda ne moze se pojaviti nesto sto vi ili neko vas ko je koristio taj racunar niste gledali, odnosno pretrazivali…

 11. Ivan says:

  Bok Adnan,

  Imam pitanje, je li postoji ikakva mogućnost za povratak dokumenta koji je izbrisan sa google diska, / jasno izbrisan je i iz otpada / . Jako mi je važno.
  Hvala

 12. Adnan Vrbić says:

  evo direktno sa google-ovog suporta:

  Anything that has been permanently deleted from Google Drive by the owner, or if the owner’s account was deleted, can’t be recovered. It’s also not possible to recover anything in Google Drive after a Google Apps domain administrator deletes someone’s account

 13. Amina says:

  Usb mi ne reagira…moram ga formatirati a imam bitne podatke na njemu…sta da radimmm…hvala

 14. Adnan Vrbić says:

  Preporucio bi da se USB otvori iz Linux OS-a jer tamo u vecini slucajeva radi kada na Windowsu ne radi… ukoliko nemate instaliran Linux skinite ISO pa samo pokrenite live distribuciju. A mozete probati otvoriti i USB sa nekim recovery programom, pa sacuvajte dokumente.

 15. Samir Šiljić says:

  Ćao Adnane,nadam se da mi možeš pomoć pa te to i molim.Izbrisao sam cijeli HD(80Gb),i sad kad sam pokušao ponovo instalirat Windows cd neće da se pokrene,a kad stavim cd Boot Hirens(hdd repair)piše:”error MBR failed ili This HDD is password protected.Šta da uradim i dali postoji neki program sa uklanjanje tog passworda.HVALA

 16. Adnan Vrbić says:

  Mislim da imas na HIRENS boot tamo opciju za prepis MBR-a, i kad to uradis mislim da ce onda moci, da se bootuje, ukoliko ne budes uspio da rijesis javi se na facebook-u. Lijep pozdrav.

 17. svijetlana says:

  obrisali su mi GOOGLE CHROME,kako da ga vratim molim te budi malo jasniji Hvala:)

 18. svijetlana says:

  Adnan,hitno mi je Svijetlana

 19. Adnan Vrbić says:

  Jednostavno instaliraj ponovo google Chrome i loguj se sa svojim acc, i tvoj bookmarks će biti vraćen kao i histroija pretraživanja. Google Chrome može skinuti i instalirati sa sljedećeg linka: https://www.google.com/intl/en/chrome/browser/?platform=win

 20. Tina Ninic says:

  Da li je moguce na android telefonu vratiti izbrisane slike, snimke…Koliko znam ti tel.imaju rezervnu kopiju.

  Hvala puuuunooo

 21. Saša says:

  Poštovani, imam Sony xperia J, poslednja 2 dana mi je konstantno prikazivao kako mi je memorija puna i da se zadata akcija ne može dovršiti, bilo da hoću slikati ili snimati, poslati ili primiti neki file na viber ili slično, a danas čak i kad sam kliknula na glavni meni isto mi se prikazalo. Kad uđem da proverim memoriju stoji da imam slobodno na internoj oko 1GB, a na sd skoro 5GB. Danas sam ga isključila i uključila i nema ništa od podataka-slike, muzika, imenik…ama baš ništa! Instalisala sam ASTRO file manager i pronašao mi je oko 300 slika, a bilo ih je mnogo više i to je sve, ni imenik, ni muziku, ni ništa drugo ne pronalazi. Postoji li mogućnost da se povrate podaci?
  Hvala!

 22. Ana says:

  Cao, Adnane. Molim za pomoc i savet. Riknuo mi je stari komp, hard disk je ocuvan; da li je moguce doci do dokumenata koji su bili na njemu, pre svega mislim na folder sa fotografijama koje predstavljaju drage uspomene. Uzasno sam nesretna jer osoba koja je rekla da ce se pozabaviti time, mi je posle 9 meseci rekla da ne moze nista da uradi jer su folderi zakljucani (?) Nikad nisam stavljala sifre niti zakljucavala te foldere, tako da mi nije jasno o cemu se radi.I kome bih uopste mogla da odnesem stari hard disk – gde naci osobe koji se bave time? Hvala unapred. Srdacan pozdrav.

 23. Adnan Vrbić says:

  Zdravo Ana,

  Može naravno, ako disk nije fizički oštećen. Treba ga spojiti na comp koji radi, te pomoću HirensBoot CD-a (ili nekog sličnog) naći slike te sačuvati na disk koji se koristi ili na USB.
  Mislim da to rade radnje za popravku računara ili tome nešto slično. LP

 24. elma says:

  Cao adnane dali mi možeš reći kako da vratim obrisane programe sa mini solo sky box

 25. mirza says:

  Pozdrav, greškom sam uradio uninstall jednog programa na kojem su bili i neki važni podatci. Da li se može išta uraditi da se to vrati ili je to traj no sve izgubljeno?
  Hvala. pozdrav.

 26. Slada says:

  Pozz
  Greskom sam izbrisala dosta dkumenata na kojima je bilo t worda i slika i svasta kako mogu da ih vratim?

 27. predrag says:

  kad izbrisem fajlove iz kompa i iz recicl bina uopste mi se ne povecava prostor na hard discu nego se jos i smanjuje kao da te fajlove cuva negde.kako resiti to .pozdrav

 28. Kako vratiti sa telefona izbrisane podatke?–HVALA

 29. gshhs says:

  izbrisale su mi se slike sto su poslane na viberu kako moguvda ih vratim

 30. Josipa says:

  Zanima me mogu li ikako vratiti datoteke s usb-a?.Stavila sam usb,otvorilo ga ,pritisnula na mapu koja se bila nalazila na njemu i ono ju je odjednom iz čista mira izbrisalo a unutra mi je bilo važnih stvari,sad neznam zašto se to dogodilo? Može li se to ikako vratiti ponovo na usb? bila bih zahvalna na odgovoru.

 31. Mirjana says:

  Cao,Molim te pomozi mi slucajno sam izbrisala spidernet tako se valjda zove kad treba da konektujem se a net nemam sad na desktopu ne mogu da se konektujem u kanti nema nista . .Ne razumem se najbolje bas pomozi mi da vratim

 32. Ivana says:

  Imam pitanje ovako tice se mobilnog telefona…
  Nesto je snimano putem voice recordinga i taj podatak je vazan moralno.Falio je klik da ga prebacim na komp i mobilni je poceo da mi se gasi pali sam,ne mogu nikako da ga ukljucim da to prebacim.

  Da li postoji neka mogucnost da sacuvam taj podatak ako se reinstalira softver na mob.?

 33. Adisa says:

  Zaista trebam tvoju pomoc…Prilikom instalacije windowsa 7 slucajno sam formatirala particiju D i naravno sve se izbrisalo…Uz pomoc nekog programa uspjela sam da vratim 2 videa i jos neke stvari,ali nikako da pronadjem…Jos sam i vise zbunjena jer su se uloge particije C i D promjenile.Particija C je preuzela memoriju particije D i sada se sve smjesta u particiju D.Ne znam zaista sta da radim…Molim te ako mi mozes pomoci…

Broj komentara: 33, ostavite komentar.