Kako se izbrisani podaci mogu da vrate, i kako to možemo da spriječimo

Kada obrišete neki fajl on zapravo nije ni obrisan, taj fajl i dalje postoji na vašem računaru čak i da ga obrišete iz korpe (Recycle Bin). Ova mogućnost dozvoljava da ukoliko nešto slučajno obrišete imate mogućnost da povratite taj fajl.

Ako niste oprezni ovo također pruža mogućnost drugim korisnicima da povrate vaše fajlove čak i ako to vi ne želite. Ovo se posebno odnosi na to kada vaš računar prodate, poklonite ili bude ukraden.

Šta se zapravo dešava kada obrišemo fajl

Windows, a i drugi operativni sistemi prate gdje se fajlovi nalaze na hard disku pomoću takozvanih “pokazivača”. Svaki fajl i folder na hard disku ima pokazivač koji zapravo govori Windows-u gdje zapis tog fajla zapravo počinje, a gdje završava.

Kada obrišemo određeni fajl, Windows zapravo samo izbriše pokazivač na taj fajl, a prostor koji zauzima fajl smatra slobodnim. Sa pogleda operativnog sistema fajl više ne postoji i sektori na hard disku na kojima se nalazio fajl smatraju se slobodni.

Međutim, sve dok Windows ne upiše nove podatke na mjesto gdje se nekada nalazio predhodno izbrisani fajl, ti podaci se mogu se vratiti. Programi za vraćanje podataka će skenirati hard disk tražeći  predhodno obrisane podatke i vratiti ih.

Zašto obrisani fajlovi zapravo nisu izbrisani odmah?

Ako se pitate zašto računar ne briše potpuno fajlove koje ste vi obrisali, eh pa razlog je veoma jednostavan. Brisanje samog pokazivača na fajl, a samim tim smatrajući to slobodnim mjestom je izuzetno brza operacija. Jer zapravo stvarno brisanje je prepisivanje preko već postojećih podataka, a to traje znatno duže. Ako npr. brišete podatak od 10 GB to zapravo traje veoma kratko, međutim da bi ga stvarno obrisali to bi trajalo nekoliko minuta, jer računar zapravo mora da prepiše te podatke sa novima.

Operativni sistemi ovo rade iz razloga da bi se povećale performanse i uštedjelo na vremenu. Da bi stvarno obrisali podatke morate koristi neke od programa za takozvano “šredovanje“.

Vraćanje obrisanih podataka

Ako ste kojim slučajem obrisali neki podatak i trebate da ga vratite, trebate imati na umu neke stvari:

 • Trebate da vratite obrisane podatke što je prije moguće. Kako Windows nastavlja da piše podatke na hard disk tako se sve više povećava mogućnost da vaši obrisani podaci budu prepisani sa nekim novim podacima. Ako želite biti sigurni da ćete moći vratiti podatke, najbolje je da to odmah uradite.
 • Treba da koristite disk što je manje moguće. Najbolji način vraćanja izbrisanih podataka jeste da nakon što ste obrisali podatak ugasite računar, te pomoću bootabilnog CD-a sa potrebnim software-om vratite obrisani fajl. Ovo se posebno odnosi ukoliko imate hard disk male veličine, jer postoji mogućnost da prilikom instalacije software-a za vraćanje podataka, sami ti podaci budu prepisani sa fajlovima samog software-a.

Windows operativni sistem nema programa za vraćanje podataka sadržanog u sebi, međutim postoji mnoštvo besplatnih programa namijenjenih za tu svrhu.

Sprečavanje vraćanja obrisanih podataka

Ukoliko imate neke povjerljive podatke, privatne podatke i ukoliko želite da ih obrišete sa namjerom da se više ne mogu vratiti (spasiti) – ovo je posebno bitno ukoliko prodajte računar ili ga bacate, mijenjate hard disk i sl. u tom slučaju trebate posebnu pažnju posvetiti samom brisanju podataka.

Možete koristit programe namjenjene specijalno za tu svrhu, programe koji brišu cijeli hard disk, na način da ga prepišu sa drugim nasumičnim podacima, tačnije sa drugim nasumičnim bitima.

Međutim kada želite da obrišete samo jedan fajl, s tim da se taj fajl više ne može vratiti onda je potrebno koristiti programe za “šredanje”. Ti programi vrše brisanje podataka tako što ih prepišu sa nasumičnim bitovima tako da spriječe moguće vraćanje istih. Neke od besplatnih programa za šredovanje možete naći na sljedećem linku.

Autor

Student sam elektrotehnike u Tuzli. Istinski sam zaljubljenik u Web Dizajn, ali takodjer volim da čaprkam po hardveru. Sto se tiče interneta u globalu ništa mi nije strano. Volim da provodim vrijeme sa dragim osobama, i uvijek sam otvoren za nova poznanstva.

 1. selim says:

  zdravo adnane molim za pomoc (oprosti prvo na izgovore) ja sam sa kosova izbrisao sam mikrofon i necujem sada prijatelja na skype podesavanja su u redu ali nemam ikonu kad udzes u sound ako si me razumeo pomozimi molim te

 2. ivica says:

  imam jedno pitanje postoji li mogucnost da se vrati izbrisana istorija na googl chrome

 3. Adnan Vrbić says:

  evo @ivica probaj sa ovim programom da vratiš historiju…
  http://www.parhelia-tools.com/products/gcb/googlechrome.aspx

  @selim molim te javi se na mail, pa da mi malo bolje objasniš svoj problem… 😉 sorry što se sad tek javljam, nisam vidio comm.. prije…

 4. maja says:

  da vratim izbrisane greskom podatke u windows7 znam da idem na meni,allprograms,acessoris,system tools,system restore….i posle neznam dalje nemam opciju za ubacivanje datuma…early of time neumem dalje

 5. Adnan Vrbić says:

  postoji mogucnost da nije kreiran restore point, na koji se kasnije mozes vratiti…
  tako da ako to nije moguce, onda iskoristi neke od programa navedenih gore u tekstu ili probaj program na sljedecem linku http://www.cut.ba/43

 6. mika says:

  Pozdrav!Nadam se da sam na pravom mjestu posto vidim da ste virtouz za kompjutere.I pitam da li imam za pravo da Vas pitam za pomoc.Imam problem sa Mozilom.Naime,sve je bilo u redu dk odjednom nisam vise mogla da otvorim Mozil-u.Onda mi se otvori ,naravno posle niza pokusaja,prozor u kome kaze da nastavim sa Safe Mode ili da Restore mozilu.Kako nisam htjela,iz razloga da nesto ne unistim jer ne znam puno u vezi programa,izaberem Safe mode…ali to mi dugo otvara,plavi kruzic se okrece i nista da se pokrene..Onda sam pokusala da nesto skontam i napravim ali nista..Samo sam se jos vise upetljala i zakomplikovala..Izbrisala sam cak ikonicu Firefoxa iz menija i sad nemam ni to…Pomagajte!

 7. Miki says:

  Pozdrav!Greskom prijatelj mi je izbrisao fajlove sa kompijutera I iz recycle bin to se dogodilo oko 10 septembra dakle pre oko mesec dana,izbrisao je slike,video zapise ja sam uspeo da ih pomocu programa file scavager vratim ali kad pokusam da ih otvorim npr jpg slike pise da computer ne prepoznaje taj fajl ili ako video zapis pokusam da otvorim umesto njega se cuje muzika neke pesme ili isto pise da fajl ne moze biti procitan,sta mi preporucujete da uradim,sta je najbolje?Da li ja mogu povratiti te fajlove I kako da ih kompijuter ocita?Hvala I pozdrav!

 8. Adnan Vrbić says:

  Kao prvo pokusaj da vratis podatke nekim drugim programom, moguce je da program nije uspio u potpunosti da ih vrati… također moguce je da kod slika nema ekstenzije tipa jpeg, png ili koja je vec bila.. to se moze ispraviti tako sto se prilikom promjene imena doda ekstenzija kao npr. ime_fajla.png ili ime_fajla.jpeg… nadam se da ce ovo pomoci.. 😉

 9. Andrijana says:

  Da li je moguce da mi se u istoriji pregledanja na googl chrome pojavi nesto sto nisam gledala ili kucala na googl-u? Hvala

 10. Adnan Vrbić says:

  U histori pregleda ne moze se pojaviti nesto sto vi ili neko vas ko je koristio taj racunar niste gledali, odnosno pretrazivali…

 11. Ivan says:

  Bok Adnan,

  Imam pitanje, je li postoji ikakva mogućnost za povratak dokumenta koji je izbrisan sa google diska, / jasno izbrisan je i iz otpada / . Jako mi je važno.
  Hvala

 12. Adnan Vrbić says:

  evo direktno sa google-ovog suporta:

  Anything that has been permanently deleted from Google Drive by the owner, or if the owner’s account was deleted, can’t be recovered. It’s also not possible to recover anything in Google Drive after a Google Apps domain administrator deletes someone’s account

 13. Amina says:

  Usb mi ne reagira…moram ga formatirati a imam bitne podatke na njemu…sta da radimmm…hvala

 14. Adnan Vrbić says:

  Preporucio bi da se USB otvori iz Linux OS-a jer tamo u vecini slucajeva radi kada na Windowsu ne radi… ukoliko nemate instaliran Linux skinite ISO pa samo pokrenite live distribuciju. A mozete probati otvoriti i USB sa nekim recovery programom, pa sacuvajte dokumente.

 15. Samir Šiljić says:

  Ćao Adnane,nadam se da mi možeš pomoć pa te to i molim.Izbrisao sam cijeli HD(80Gb),i sad kad sam pokušao ponovo instalirat Windows cd neće da se pokrene,a kad stavim cd Boot Hirens(hdd repair)piše:”error MBR failed ili This HDD is password protected.Šta da uradim i dali postoji neki program sa uklanjanje tog passworda.HVALA

 16. Adnan Vrbić says:

  Mislim da imas na HIRENS boot tamo opciju za prepis MBR-a, i kad to uradis mislim da ce onda moci, da se bootuje, ukoliko ne budes uspio da rijesis javi se na facebook-u. Lijep pozdrav.

 17. svijetlana says:

  obrisali su mi GOOGLE CHROME,kako da ga vratim molim te budi malo jasniji Hvala:)

 18. svijetlana says:

  Adnan,hitno mi je Svijetlana

 19. Adnan Vrbić says:

  Jednostavno instaliraj ponovo google Chrome i loguj se sa svojim acc, i tvoj bookmarks će biti vraćen kao i histroija pretraživanja. Google Chrome može skinuti i instalirati sa sljedećeg linka: https://www.google.com/intl/en/chrome/browser/?platform=win

 20. Tina Ninic says:

  Da li je moguce na android telefonu vratiti izbrisane slike, snimke…Koliko znam ti tel.imaju rezervnu kopiju.

  Hvala puuuunooo

 21. Saša says:

  Poštovani, imam Sony xperia J, poslednja 2 dana mi je konstantno prikazivao kako mi je memorija puna i da se zadata akcija ne može dovršiti, bilo da hoću slikati ili snimati, poslati ili primiti neki file na viber ili slično, a danas čak i kad sam kliknula na glavni meni isto mi se prikazalo. Kad uđem da proverim memoriju stoji da imam slobodno na internoj oko 1GB, a na sd skoro 5GB. Danas sam ga isključila i uključila i nema ništa od podataka-slike, muzika, imenik…ama baš ništa! Instalisala sam ASTRO file manager i pronašao mi je oko 300 slika, a bilo ih je mnogo više i to je sve, ni imenik, ni muziku, ni ništa drugo ne pronalazi. Postoji li mogućnost da se povrate podaci?
  Hvala!

 22. Ana says:

  Cao, Adnane. Molim za pomoc i savet. Riknuo mi je stari komp, hard disk je ocuvan; da li je moguce doci do dokumenata koji su bili na njemu, pre svega mislim na folder sa fotografijama koje predstavljaju drage uspomene. Uzasno sam nesretna jer osoba koja je rekla da ce se pozabaviti time, mi je posle 9 meseci rekla da ne moze nista da uradi jer su folderi zakljucani (?) Nikad nisam stavljala sifre niti zakljucavala te foldere, tako da mi nije jasno o cemu se radi.I kome bih uopste mogla da odnesem stari hard disk – gde naci osobe koji se bave time? Hvala unapred. Srdacan pozdrav.

 23. Adnan Vrbić says:

  Zdravo Ana,

  Može naravno, ako disk nije fizički oštećen. Treba ga spojiti na comp koji radi, te pomoću HirensBoot CD-a (ili nekog sličnog) naći slike te sačuvati na disk koji se koristi ili na USB.
  Mislim da to rade radnje za popravku računara ili tome nešto slično. LP

 24. elma says:

  Cao adnane dali mi možeš reći kako da vratim obrisane programe sa mini solo sky box

 25. mirza says:

  Pozdrav, greškom sam uradio uninstall jednog programa na kojem su bili i neki važni podatci. Da li se može išta uraditi da se to vrati ili je to traj no sve izgubljeno?
  Hvala. pozdrav.

 26. Slada says:

  Pozz
  Greskom sam izbrisala dosta dkumenata na kojima je bilo t worda i slika i svasta kako mogu da ih vratim?

 27. predrag says:

  kad izbrisem fajlove iz kompa i iz recicl bina uopste mi se ne povecava prostor na hard discu nego se jos i smanjuje kao da te fajlove cuva negde.kako resiti to .pozdrav

 28. Kako vratiti sa telefona izbrisane podatke?–HVALA

 29. gshhs says:

  izbrisale su mi se slike sto su poslane na viberu kako moguvda ih vratim

 30. Josipa says:

  Zanima me mogu li ikako vratiti datoteke s usb-a?.Stavila sam usb,otvorilo ga ,pritisnula na mapu koja se bila nalazila na njemu i ono ju je odjednom iz čista mira izbrisalo a unutra mi je bilo važnih stvari,sad neznam zašto se to dogodilo? Može li se to ikako vratiti ponovo na usb? bila bih zahvalna na odgovoru.

 31. Mirjana says:

  Cao,Molim te pomozi mi slucajno sam izbrisala spidernet tako se valjda zove kad treba da konektujem se a net nemam sad na desktopu ne mogu da se konektujem u kanti nema nista . .Ne razumem se najbolje bas pomozi mi da vratim

 32. Ivana says:

  Imam pitanje ovako tice se mobilnog telefona…
  Nesto je snimano putem voice recordinga i taj podatak je vazan moralno.Falio je klik da ga prebacim na komp i mobilni je poceo da mi se gasi pali sam,ne mogu nikako da ga ukljucim da to prebacim.

  Da li postoji neka mogucnost da sacuvam taj podatak ako se reinstalira softver na mob.?

 33. Adisa says:

  Zaista trebam tvoju pomoc…Prilikom instalacije windowsa 7 slucajno sam formatirala particiju D i naravno sve se izbrisalo…Uz pomoc nekog programa uspjela sam da vratim 2 videa i jos neke stvari,ali nikako da pronadjem…Jos sam i vise zbunjena jer su se uloge particije C i D promjenile.Particija C je preuzela memoriju particije D i sada se sve smjesta u particiju D.Ne znam zaista sta da radim…Molim te ako mi mozes pomoci…

 34. mr john says:

  Kontaktirajte nas danas za hitnu e-poštu o kreditu sada @ 2% stopa johnwilliamstrustfirm@gmail.com

 35. ivo stojcevic says:

  Pozdrav Imam Problem jer sam wadsapa izbrisao vazne podatke. naravno ne namjerno.Postoji li mogucnost da te podatke odnosno taj text opet vratim jer su mi jako vazni Pozdrav

 36. GORDANA TADIĆ says:

  IZBRISALA SAM FOTOGRAFIJE IZ TELEFONA NISU BILE U MEMORIJSKOJ KARTICI DALI POSTOJI MOGUĆNOST DA SE POVRATE UNAPRED ZAHVALNA GORDANA-

 37. mr john says:

  Pošaljite nam e-mail danas za hitan zajam johnwilliamstrustfirm@gmail.com

 38. PONUDA URGENTA ZAJMA primjenjuje se (sunlightloans14@gmail.com)

  Nudimo privatne zajmove, komercijalne i vrlo osobne s minimalnim godišnjim kamatnim stopama nižim od 2% u roku od 1 godine do 50 godina trajanja otplate za bilo koji dio svijeta. I mi dajemo zajmove u rasponu od $ 10,000 do $ 100,000,000.00 USD.Our krediti su dobro osigurani i maksimalna sigurnost je naš prioritet, zainteresirane osobe trebaju kontaktirati s nama danas putem e-maila: (sunlightloans14@gmail.com)

  PRVA PUTNA INFORMACIJA
  Puno ime………………………………
  Osobni telefonski broj ………………………
  Zemlja……………………………………
  Adresa………………………………
  Država………………………
  Dob………………………………………
  Jeste li se prijavili prije? …………………
  Bračni status……………………………
  Iznos zajma potreban kao zajam ………………………………
  Trajanje zajma ……………………………
  Okupacija……………………………

  Kontaktirajte naš ured sa sljedećom e-poštom: sunlightloans14@gmail.com
  WhatsApp / Viber +2348154667827

 39. VICTORIA SALGADO says:

  Trebate li zajam? Ili vam je potreban hitni novac kako biste riješili svoje financijske probleme? Nemojte više tražiti jer nudimo zajamčene zajmove uz nisku kamatnu stopu od 2%. Pošaljite nam e-poštu na: (victoriasalgadoloanfirm@gmail.com)

 40. Elena says:

  Da li ste u nekim finansijskim poteškoćama? Da li vam treba kredit? elenanino0007@gmail.com

 41. ESTHER ALVARADO says:

  Zdravo,
  To je obavijestiti javnost da je gospođa ESTHER ALVARADO, privatni zajmodavac otvorio financijsku priliku svima kojima je potrebna bilo kakva financijska pomoć. Nudimo sve vrste kredita vrlo brzo i jednostavno, osobni zajam, auto, zajam, zajam, student, zajam, komercijalni zajam, investicijski zajam, konsolidacija duga i više, jeste li odbijali banke i druge financijske agencije? Ne tražite dalje, jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema, dajemo kredite kamatama od 2% na pojedince, tvrtke i tvrtke na jasan i razumljiv način, uvjete i odredbe. danas i rado ćeš to raditi jer smo ovdje kako bismo vam učinili sve vaše financijske povijesti.

  Pošaljite nam e-mail na: (estheralvaradoloanfirm@gmail.com) za prijavu.

 42. Elizabeth Leonardo says:

  Pozdrav,
  Tražite uglednu i akreditiranu privatnu tvrtku koja daje zajmove životnom vremenu. Mi pružamo sve vrste kredita na vrlo brz i jednostavan način, osobni zajam, auto kredit, Home zajam, studentski zajam, poslovni zajam, investicijski zajam, debt consolidation, i još mnogo toga. Jeste li odbili banke i druge financijske institucije? Trebate li kredit za konsolidaciju ili hipoteku? Nemojte tražiti više jer smo ovdje kako bismo sve vaše financijske poteškoće učinili stvarom iz prošlosti. Nudimo zajam od 5000 dolara do 50.000.000 dolara po izuzetno visokoj kamatnoj stopi od 2%. Obratite nam se danas putem e-pošte i bit će nam drago da vaše financijske probleme rješavaju prošlost, bez provjere kredita, 100% zajamčeno.
  Pošaljite nam e-poštu na: (elizabethleonardoloanfirm@gmail.com) za prijavu.

 43. mark williams says:

  Mislite li za dobivanje zajma? Ozbiljno vam je potreban hitan zajam za pokretanje vlastitog posla? Jeste li u dugu? Ovo je vaša prilika da postignete svoju želju, dajemo osobne zajmove, poslovne zajmove i sve vrste kredita s 2% kamata za više informacija. Kontaktirajte nas putem e-maila (legitloanfirm322@gmail.com) ili (globalfinance334@gmail.com).

 44. Kimberly says:

  TREBATE POTVRĐUJUĆI NOVAC ZA PLAĆANJE NAKNADA ILI ZA DRUGE CILJEVE KONTAKTIRAJTE: mrsladykimberlyloanlender.usa@gmail.com ZA VIŠE INFORMACIJA

 45. Elena says:

  Poštovani tražitelji kredita

  Imate li bilo kakvih financijskih poteškoća? Želite li započeti vlastiti posao? Ova kreditna tvrtka osnovana je za organizacije ljudskih prava širom svijeta s jedinom svrhom pomaganja siromašnima i ljudima s financijskim poteškoćama u životu. Ako želite podnijeti zahtjev za kredit, vratite nam se s pojedinostima u nastavku e-pošte: elenanino0007@gmail.com

  Ime:
  Potrebni iznos zajma:
  Trajanje zajma:
  Broj mobitela:

  Hvala ti i Bog blagoslovi
  POVJERENJE
  Elena

 46. VICTORIA SALGADO says:

  Zdravo,
  Ovo je da informiše javnost da je gospođa Henrijeta Fernando, privatni zajmodavac otvorio je finansijsku priliku za svakoga ko je trebao bilo kakvu finansijsku pomoć. Daju kredite po 2% kamate za pojedince, kompanije i kompanije pod jasnim i razumljivim uslovima i uslovima. Kontaktirajte nas danas putem e-maila na: (victoriasalgadoloanfirm@gmail.com)

 47. Mr David says:

  Dobar dan,

  Potreban vam je hitan kredit za započinjanje velikog posla Ovo je kreditni rejting kompanije. Daće zajam po stopi od 2% za Zajmoprimac će biti zajam zajma zajma. Daće zajam od 50.000 dolara, 1.000.000 dolara. 100.000.000 dolara. Za zajmoprimca zavisi potreba za podnosiocu kredita, maksimum od 1 do 30 godina. Ako vam zatreba Loan Kontaktirajte nas sa našim kreditnim aranžmanom ili pošaljite nam e-mail peertopeerlendingcompany03@gmail.com za bilo koji kredit koji vam je potreban.

  Informacije zajmoprimaca

  Tvoje ime …
  Tvoja država…..
  vaša adresa …..
  tvoja profesija …
  Socijalni status …….
  Trenutna situacija na radnom mestu
  ……………………………. …
  Telefonski brojevi / mobitel / telefonski ured
  ……………………………. …
  Mjesecna zarada …..
  Trajanje kredita
  Iznos kredita
  Kako si cuo za nas?
  ……………………………. …….
  Nudimo i kredit za isplatu duga i računa,

  Kontakt kompanije: peertopeerlendingcompany03@gmail.com
  S poštovanjem.

 48. IRENE FERNANDEZ says:

  Zdravo,
  Ovo je obavijestiti javnost da je gospođa Irene Fernandez, renomirani privatni kreditni zajmodavac, otvorila financijsku priliku svima kojima je potrebna bilo kakva financijska pomoć. Trebate hitni zajam za brisanje dugova ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje poslovanja? Jeste li odbijali banke i druge financijske agencije? Ne tražite dalje, jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema. Dajemo zajmove s kamatnom stopom od 2% ljudima, tvrtkama i društvima na jasan i razumljiv način, odredbe i uvjete. Nije potrebno provjeriti kredit, 100% zajamčeno.
  Pošaljite nam e-poštu na adresu: (irenegironfernandez@gmail.com)

 49. hunain mohammed says:

  Pozdrav, ja sam Mark. williams, privatni zajmodavci, dugujete li? Potrebna vam financijska potpora? zajmovi za osnivanje novih poduzeća, ispunjavanje vaših računa, proširenje poslovanja ove godine, kao i obnovu vašeg doma s vrlo niskom kamatnom stopom od 2%. Maksimalni iznos koji nam posuđujemo je 500.000.000,00 u svim valutama: za više informacija
  Kontaktirajte nas putem e-maila: ..
  (Legitloanfirm322@gmail.com)
  (Globalfinance334@gmail.com)
  (whatsapp broj … + 2348151313669)

 50. IVANA LUKA says:

  Trebate li neposredni zajam za isplatu duga ili vam je potreban zajam za popravak vašeg posla? Trebate li kredit za konsolidaciju ili hipoteku? Jeste li odbili banke i druge financijske institucije? Nemojte više tražiti jer smo ovdje da bismo sve vaše financijske probleme prolazili! Mi posudimo tvrtkama, privatnim subjektima i pojedincima s niskim interesom i pristupačnim cijenama od 2%. Možete nas kontaktirati putem e-maila putem: (ivanaluka04@gmail.com)

 51. PATRICIJA BODNAROVA says:

  Želimo obavijestiti javnost da je PATRICIJA BODNAROVA LOAN COMPANY trenutno davanje zajma po pristupačnoj stopi od 2% godišnje. Dajemo minimalni iznos kredita od 5.000,00 EUR i maksimalni iznos od 100.000.000,00 EUR. Ako vam je potrebna financijska sredstva za širenje poslovanja, poljoprivrednu namjenu, otplatu duga, auto kredita i obrazovnog kredita onda vam možemo pružiti veliku pomoć i pomoć. Za više informacija o našem kreditnom programu preporučujemo da se obratite našoj službenoj e-pošti navedenoj u nastavku: (PATRICIJABODNAROVALOANFIRM@GMAIL.COM)

 52. First European says:

  Trebate li privatni zajam za pokretanje vašeg posla, jeste li u bilo kakvoj poteškoći ili se suočavate s financijskim problemom? kontaktirajte nas danas za hitni zajam putem e-maila: firsteuropeanfinancecompany1@gmail.com

 53. IVAN ALEKSANDRA says:

  Da li vam hitno treba kredit / kredit! Da li vam je potreban brz gotovinski kredit, lični kredit ili poslovni kredit, a proces traje toliko dugo? Kontaktirajte nas danas da brzo i efikasno dobijete kredit za samo 2% godišnje stope. Pošaljite svoj odgovor i zahtjev na (ivanaleksandraloanfirm@gmail.com). Mi smo ovde zbog svih vaših finansijskih problema i vaša sreća je naš prioritet.
  Pošaljite nam e-mail na: (ivanaleksandraloanfirm@gmail.com).

 54. Christian Calvin says:

  Zdravo,
  Moje ime je Christian Calvin
  Prije svega, pohvaljujem osjećaj sigurnosti, jer me ovdje varao online prije nego što me prijatelj koji je dobio zajam povezao s e-poštom: (oliviadaniel93@gmail.com)

  Nakon što sam poslala kopiju moje osobne iskaznice i detalja o mojem računu, moj je kredit odobren, bilo je nevjerojatno, pomislio sam da će biti isti kao i drugi, koji su uzeli moj novac i nikad više nisu čuli za njih, primio sam svoj kredit za oko sat vremena kasnije, “DA” pozvao sam moju banku da je na moj račun bio polog.

  Oni su pravi, sve što trebate učiniti jest slijediti upute i postupak prijave
   Društvo je dobro društvo, pomogle su mi kad sam imala potrebu za novcem, zato svjedočim o njihovim dobrim djelima .. molim vas kada konačno dobijete svoj kredit, pobrinite se da obavijestite ljude o dobrom radu ove tvrtke , tako da neće pasti žrtvom u ruke lažnih i bezbožnih ljudi, koji se nazivaju korporativnim zajmodavcima, a oni samo obmanjuju i povećavaju bolove u ljudima.
  možete me kontaktirati putem gmail: (christiancalvin200@gmail.com) u slučaju da trebate dodatne informacije

 55. kate lisa says:

  Trebate hitni zajam za isplatu računa, kupnju kuće, refinanciranje ili izgradnju novog posla, osobni zajam, kupnju automobila? itd. obratite se dobro poznatom zajmodavcu bez straha od izgubljenog. nudimo zajam ljudima kojima je potrebna financijska potpora na 3% kamate. kontaktirajte nas danas za brzu i povoljnu formu kredita o našoj kreditnoj usluzi. kontaktirajte nas s bilo kojim detaljima u nastavku.
  E-adresa: kate_solution@outlook.com

 56. TYRONE RAMOTAR SINGH says:

  Dobar dan svaki.

  Ja sam Tyrone po imenu, dobro znam dobrog investitora, daću vam sve vrste kredita koje su vam potrebne jer su naše usluge pouzdane.

  Daju kredite po kamatnoj stopi od 3% i od 6 meseci do 25 godina.

  Moj rad je pouzdan i garantovan, pouzdan i brz, brz i razumljiv. Zato vas pozivam da se prijavite jer aplikacija je otvorena za one iznad 18+.
  Kontaktirajte nas putem našeg e-maila danas na tyrone.singh23@yahoo.com ili tyronesingh89@gmail.com

  Hvala vam, čekam vašu brzu aplikaciju kako bismo vam pomogli sa onim što želite.

  Tyrone

 57. PATRICIJA BODNAROVA says:

  zdravo
  Predstavljam financijsku instituciju koja u osnovi financira financijski instrument za zajam i hipoteke svih vrsta. Trebate hitni zajam za brisanje dugova ili vam je potreban kapitalni zajam za poboljšanje poslovanja? Jeste li odbijali banke i druge financijske agencije? Ne tražite dalje, jer smo ovdje zbog svih vaših financijskih problema. Dajemo zajmove s kamatnom stopom od 2% ljudima, tvrtkama i društvima na jasan i razumljiv način, odredbe i uvjete. Pridržavamo se brz i brz dostava bilo kojeg financijskog instrumenta po vašem izboru. Nije potrebno provjeriti kredit, 100% zajamčeno.

  Pošaljite nam e-poštu na: (PATRICIJABODNAROVALOANFIRM@GMAIL.COM) za prijavu.

 58. CATHERINE JONES says:

  Jeste li hitno potrebni zajam / kredit! Trebate li brzi gotovinski zajam, osobni zajam ili poslovni zajam, a proces traje tako dugo? Obratite nam se danas kako biste brzo i učinkovito dobili kredit za čak 2% godišnje stope. Pošaljite svoj odgovor i zatražite na (CATHERINEJONEZLOANFIRM@GMAIL.COM). Ovdje smo za sve vaše financijske probleme i vaša sreća je naš prioritet.
  Pošaljite nam e-poštu na: (CATHERINEJONEZLOANFIRM@GMAIL.COM) za prijavu.

 59. Лебрун Алекис says:

  Здраво Свима, Моје име је Лебрун Алекис. Живим у Сједињеним Државама и срећан сам данас? и рекао сам себи да сваки зајмодавац који спаси своју породицу из наше сиромашне ситуације, упућићу сваку особу која му тражи зајам, дала ми је срећу према мени и својој породици, требао ми је зајам од 150,000.00 долара почнемо са својим животом све док сам самохрана мајка са 2 дјеца упознала сам искреног и Бога, који се плашио кредитне компаније која ми помаже у зајму од 150.000,00 УС $. Долари, они су БОГ, који се плаше и послују са ФЕАР ОФ БОГ, ако вам је потребан кредит и вратићете кредит, молимо вас да им се обратите, реците им да је то Лебрун Алекис, који вас упућују на њих. контактирајте ТУРКИИЕ ФИНАНС емаил: {tuerkiyefinansbank@linuxmail.org} или {tuerkiyefinansbank@gmail.com) контакт број +1 (984) 213-1994 са следећим детаљима за наставак. Пуни назив: Пол: Брачни статус: Занимање: Земља: Контакт Адреса: Месечни приход: Износ кредита: Трајање: Број телефона: Сврха зајма:

Broj komentara: 59, ostavite komentar.