Igrajte se špijuna uz pomoć Googlea

Da najveće svjetske obavještajne agencije koriste Google kao sredstvo za pronalazak informacija je odavno poznato. No, sada je NSA (National Security Agency) i objavila knjigu o tome kako ustvari koristiti Google za pronalazak informacija koje vam trebaju. Knjiga, koja ima 643 stranica, je svima besplatno dostupna u pdf izdanju. U njoj se nalaze upute kako koristiti tražilice, određene internet arhive i još dosta drugih online alata. Ipak, najzanimljivije poglavlje je ‘Google Hacking’.

Recimo, da ste špijun NSA-a i trebaju vam povjerljivi podaci nekih firmi iz Južne Afrike u obliku Excel tablica. Ono što ćete ukucati u Google je:

filetype:xls site:za confidential

Trebaju vam Excel tablice sa passwordima u Rusiji? Kucajte:

filetype:xls site:ru login

Kako kažu autori knjige, čak u zemljama gdje se ne govori engleski jezik passwordi se u bazama mogu pronaći pod frazama kao što su ‘login’, ‘userid’ i ‘password’.

Ono što je jako važno, kako kažu autori, jeste da ništa od ovoga nije ilegalno. Ovo je samo korištenje tražilica i javno dostupnih informacija koje ne bi trebale biti javno dostupne.
Autori također ističu da ‘krađa’ informacija koje drugi ne žele da imate možda nije ilegalno, ali svakako dolazi sa određenim rizikom.
Stoga, dobro se pazite!

[slika: flickr / SecurityWeek]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.