MPAA želi 25 petabajta Megaupload-ovih podataka

Hollywood studio traži od saveznog suda da zaštiti 66.6 miliona korisnika Megauploada, servisa koji je bio pred kolapsom u januaru ove godine.
MPAA (The Motion Picture of Amerika) je izjavila da želi posjedovati preko 25 petabajta Megauploadovih podataka, koji uključuju account podatke miliona korisnika širom svijeta. MPAA je izjavila kako ne želi da tuži korisnike pojedinačno, ali namjerava tužiti Megaupload, te sve koji su bili uključeni.
Howard Gantman, potpresjednik MPAA je odbio da imenuje one koji su bili uključeni, a mogli bi biti tuženi. MPAA zahtjeva da Carpathia (Megaupload-ov hosting provider) čuva podatke u svom posjedu, uključujući bazu podataka, elektrosnske podatke, te podatke o korisnicima.

Rasprava na sudu je ostavljena za sljedeći mjesec, a savezne vlasti su kopirale i sačuvale većinu podataka. Carpathia je izjavila kako dnevno troši 9.000 dolara za čuvanje podataka, zatim je sud oslobodio tog tereta. Megaupload je u međuvremenu tražio od suda da mu vrati milione dolara oduzete imovine kako bi bili u mogućnosti plaćati Carpathiai čuvanje podataka.

Kazneni sud optužuje sedam osoba povezanih sa Megaupload-ovom bazom u Hong Kongu, uključujući i osnivača Kim Dotcoma. Oni su u januaru optuženi za kršenje autorskih prava i pranje novca. Pet članova je uhapšeno na Novom Zelandu i u toku je izručenje SAD-u. Vlada je procjenila da je Megaupload za kršenje autorskih prava nanijeo štetu veću od 500 miliona dolara.

Izvor: Wired

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi