Codecademy – naučite programirati

Programiranje je stvar bez koje se danas definitivno ne može, posebno ko se barem malo ‘bavi internetom’. Ono je postalo kao tablica množenja u osnovnoj školi. Napominjem da nivo znanja ne treba biti prevelik, ali smatram da se osnove moraju znati.

Najbolji način da naučite programirati je susretom sa određenim problemom, jer kad imate konkretan problem više ćete se truditi da nađete rješenje za isti. Ovo može potvrditi dosta programera i developera.

Na kraju je ipak najbitnija volja i osnovno znanje iz matematike. Ako posjedujete ove dvije stvari sigurno ćete uz određenu literaturu (internet!) i načutiti programirati.

Ljudi često prave grešku i plaćaju mnogo novca na kojekakve kurseve, da bi naučili programirati. Sigurno nisu potpuno bačene pare, ali ima i boljih i prije svega jefitnijih, da ne kažem besplatnih, rješenja. Jedno takvo rješenje želim da vam predstavim u ovom tekstu.

Radi se o startup-u zvanom Codecadamy. Prije svega bi želio dati neku definiciju pojma startup, pošto je ovo prvi tekst u kategoriji Poslovanje i Startupi.

Ukratko, startup je projekat koji je tek zaživio i koji još uvijek traži svoj biznis model. Najčešće se sastoji od male grupe ljudi. Sam pojam je postao popularan u vrijeme internet eksplozije devedesetih godina. Najbolji primjeri kompanija koji su nekad bili startup-i, a danas to više nisu su: Facebook, Twitter, Google, Apple.

Codecadamy je startup kojem je glavni cilj da vas nauči osnove programiranja. Namjerno kažem osnove, jer za sad ima samo 3 kursa. Razlog je upravo zato što su mlada kompanija i trenutno prikupljaju nove developere koji će razvijati nove kurseve.

Sve što vam je potrebno je osnovno znanje engleskog jezika i malo logike. Koncept stranice je u tome da ‘kroz igru’ odrađujete zadane zadatke, osvajate bodove i medalje te tako naučite osnove programiranja.

Odlična stvar za one koji se tek susreću sa programiranjem. Posjetite Codecadamy i uvjerite se sami u kvalitet i iskustvo tokom odrađivanja zadataka. Samo da napomenem, da je jako zarazno. Kad sam prvi put posjetio stranicu ostao sam oko tri sata rješavajući zadatke 🙂

[slika: flickr / ronny-andre]

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.