[INTERVJU] Jasmin Alihodžić freelance grafički dizajner

Grafički dizajn postaje sve popularniji i to je posao koji ne može svatko raditi. Jasmin Alihodžić (17) iz Vareša je mladi talentirani freelance grafički dizajner koji se sam financira i uči putem interneta. Nije dobio nikakvu pomoć i unatoč tome radi predobar posao. Izašao sam mu u susret i postavio par pitanja o njemu i njegovom radu, i uradio intervju.

Tehnografija: Što je fusionArt?
Jasmin: FusionART je moj alter ego. Ime koje stoji iza svakog mog rada.

Tehnografija: Kako je nastalo ime?
Jasmin: Bio je to neki pubertetski momenat grin Kao klinjo sam crtao graffite i bio zaljubljenik street art-a, taj cijeli fazon me i danas vozi, pa sam kao htio spojiti (fuzija) taj street art sa nekim osnovama dizajna i izgraditi svoj stil.

Tehnografija: Kako ste počeli sa radom i koji su vaši prvi koraci?
Jasmin: Par puta čuo za Photoshop, činio mi se onako kul program, naletim na cd kod prijatelja, i instaliram. I onda šaranje sa brushevima (to mi je bila glavna zanimacija), pa sam onda gledao neke tutoriale, zatim sam napravoi i prvi cd cover i tako je sve počelo.

Tehnografija: Gdje se informirate i kako pratite nove trendove?
Jasmin: Novi trendovi su tu oko nas, samo se okreneš. Behance je jako dobra stvar.

Tehnografija: Što sve pravite i koji su vam projekti najdraži?
Jasmin: Pravim logotipe, brošure, plakate, flyere, cd covere, dizajn za web, billboarde, printove za majice, ma šta god ti padne na pamet. A najdraži projekti su mi oni u koje se klijent puno ne miješa, nego stavlja potpunu odgovornost i povjerenje na mene.

Tehnografija: Koje programe koristite pri izradi vaših projekata?
Jasmin: Adobe Illustrator i Adobe Photoshop.

Tehnografija: Kako izgleda vaša tipična izrada jednog projekta ?
Jasmin: Prvo ide stupanje u kontakt sa klijentom, razgovor o projektu, onda ja istražujem što više o tome šta klijent želi, pa onda slijedi brainstorming, ponuda idejnih rješenja, opet razgovor sa klijentom, eventualne izmjene i to bi u biti bilo to.

Tehnografija: Da li ste imali ikakve saradnje sa drugim grafičkim dizajnerima ?
Jasmin: Nisam.

Tehnografija: Kako vidite sebe u budućnosti?
Jasmin: Volio bih studirati grafički dizajn negdje izvan Bosne i Hercegovine, naučiti mnogo novih stvari, raditi u timu, upoznati druge dizajnere i uglavnom nema mi kraja. (smijeh)

Tehnografija: Želite li nešto preporučiti našim čitateljima?
Jasmin: Radite ono što volite, nemojte odustajati, trud se uvijek isplati.


FusionART radove možete pronaći na istoimenoj stranici (linkovi su ispod) i možda ćete i vi naći nešto što vam se sviđa i zaposliti Jasmina.

FusionART | graphic design studio internet stranica : FusionArt Stranica

FusionART Facebook stranica : Facebook Stranica

FusionART na Twitteru : Twitter Stranica

FusionART na Behance-u : Behance Stranica

Autor

Zaljubljenik u programiranje, 3D modeliranje i naučnu fantastiku. Četvrti razred srednje škole i namjerava upisati FIT u Mostaru. Slobodno vrrijeme provodi usavršavanjem programskih jezika i druženjem sa prijateljima.