TinyPNG – Kako da smanjite Vaše PNG datoteke

Da li ste se ikada upitali kako efikasno smanjiti Vaše PNG datoteke bez puno muke i rada u raznim programima namjenjenim obradi slika?

TinyPNG.org nudi idealno riješenje za Vas. Naime, na ovoj stranici možete u svega nekoliko klikova od Vaših velikih PNG datoteka napraviti datoteke mnogo manje veličine i tako je učiniti idealnom za uploadanje na internet.

Šta tačno TinyPNG radi?

TinyPNG koristi tzv. tehniku „pametne kompresije“ da bi se smanjila veličina Vaših PNG datoteka.  Tako se ciljano smanjuje broj boja na slici, što proizvodi manjoj količini byte-a za pohranu podataka. Efekt je skoro nevidljiv ali se primjeti velika razlika u veličini datoteka.

TinyPNG Image Compression

Zašto koristiti TinyPNG?

PNG je prvenstveno koristan za internet, jer je to jedini format koji je široko podržan i koji može pohraniti djelimično transparentne slike. Međutim, iako ovaj format koristi kompresiju, rezultirajuće slike, ipak, mogu da budu velike. Iz tog razloga se preporučuje da koristite TinyPNG da bi smanjili slike za Vaše web-stranice. To će doprinjeti manjem „internet saobraćaju“ i bržem punjenu stranica.

Kako sve to radi?

Kada uploadujete PNG (Portable Network Graphics) datoteku, slične boje u Vašoj slici se kombiniraju. Ova tehnika se zove “kvantizacija”, jer preko nje broj boja biva smanjen i tako dobivate mogućnost da 24-bitnu PNG datoteku smanjite u dosta manju 8-bitnu kolor sliku. Svi suvišni meta podaci se također uklanjaju što dovodi do toga da na kraju kao rezultat imate malene 8-bitne PNG datoteke sa 100%-tnom podrškom za transparentnost.

Možete li uočiti razliku?

U slijedećem primjeru vidite dvije slike sa pandama. Lijeva slika je 24-bitni PNG format direktno iz Adobe Photoshop-a. Na desnoj strani vidite istu sliku, obrađenu uz pomoć TinyPNG kompresije. Uočite razliku?

TinyPNG Sample 1 - Adobe Photoshop PNG Image  TinyPNG Sample 2 - TinyPNG compression

 Veličina datoteke: 57 KB                Veličina datoteke: 16 KB

Na gornjem primjeru se jasno vidi da je veličina slike smanjena za više od 70%. Razlika u kvaliteti je skoro nevidljiva.

Ukoliko budete koristili komprimirane slike na Vašim web stranicama, to će doprinjeti znatnom smanjenu “internet saobraćaja” i učitavanju stranica, zbog čega će Vam posjetioci biti zahvalni!

TinyPNG oficijalna stranica

Autor

Ante se zanima za sve što ima veze sa IT-om, voli istraživati po forumima i nailaziti na nove izazove. Perfekcionista je u svemu što radi. Veselog je duha, voli druženje uz dobru kafu, muziku, a i sam piše pjesme još od osnovne škole.