Volonterski rad, gubljenje vremena ili ne?

Trebaju li web dizajneri i web developeri volonterski raditi na projektima? Moje lično mišljenje je da definitivno trebaju. Naravno ovo pitanje može se postaviti i za druge oblasti u IT-u (IT – informacijske tehnologije), pa čak i za ona zanimanja koja nemaju nikakve veze sa informacijskim tehnologijama. Ovaj primjer sam uzeo zbog ličnog interesovanja prema ovim poslovima.

Pitanje posmatram iz ugla jednog mladog studenta, ili osobe koja je tek završila fakultet. Nema mnogo radnog iskustva, tj. nije radio u nekoj firmi. Dizajneri i developeri s velikim iskustvom su već zaposleni, i nemaju potrebe za volonterskim radom, osim iz nekih lični razloga.

Zašto trebaju raditi volonterski? Radom na volonterskim projektima stičete radno iskustvo i znanje, a oni su najbitniji. Također radom na različitim projektima upoznajete nove ljude. Među tim novim ljudima možda se nalazi i neki vaš budući šef. Ako baš niste toliki sretnik da ‘iz prve’ upoznate vašeg budućeg šefa, imate referencu za vaš idući razgovor za posao. Radom na projektima dobijate potpunu sliku o vašoj budućoj profesiji. Vidite da li ste zadovoljni poslom koji obavljate i da li se s tim zaista želite baviti. Da li vas taj rad čini sretnim i da li uživate u njemu. Možda i shvatite da posao o kojem ste ‘sanjali’ ipak nije za vas. Ako se to desi, bitno je da ste to shvatili na vrijeme, jer ste jako mladi i imate mnogo vremena da uspijete u nekom drugom poslu.

Negativna strana volonterskog rada? Vjerovatno ima nekih primjera. Ali ipak uvijek možete odustati rada na tom neozbiljnom projektu, i priključiti se nekom drugom.

Inspiracija za članak nastala je čitanjem intervjua s Eniac-om. Ističem samo jedan mali dio od intervjua sa kojim se apsolutno slažem.

Novac je vrlo prolazna stvar, on dođe i ode, a iskustvo je to koje će napraviti razliku u budućnosti. Birajte iskustvo pre novca.”

Da ne bi navodio cijeli intervju moja preporuka je da ga pročitate, jer definitivno ni on nije gubitak vremena.

Za realizaciju ideje i pisanje članka, navelo me slušanje ‘patnji’ jednog mladog developer-a, koji nažalost nije sretan s poslom koji radi.

Nadam se da će se u komentarima razviti jedna kvalitetna diskusija na ovu temu, jer o njoj se uvijek ima nešto za dodati. Za  kraj napomena da je projekat ‘Tehnografija’ 100% volonterski projekat. U kojem učestvuje mlada i perspektivna kolegica i  nekoliko mladih i perspektivnih kolega. Obećavam da ćemo se potruditi da u budućnosti naš projekat još više razvijamo, ali naravno sve u skladu sa našim mogućnostima i obavezama.

[slika: flickr / lxromero]

Autor

Adis je zaljubljenik u onaj čudni tekst (kod). Dane provodi čačkanjem po čudnom tekstu, ili ispijanjem kafa. Po prirodi perfekcionista, voli da sve radi savršeno i da je svaki pixel na svome mjestu. Bachelor of Science in Information Technologies.