Nvidia predstavila svoj novi Android uređaj – PROJECT SHIELD

Nvidia je jedan od vodećih proizvođača grafičkih procesora na svijetu. Pored proizvodnje grafičkih čipova za osobne računare, već duže godina se bavi i proizvodnjom grafičkih čipova za mobilne uređaje poput smartphone-a, prenosnih računala i nekih tablet PC-a. Nedavno su predstavili svijetu svoj novi izum pod nazivom Project Shield. Iza tog imena se krije mobilna igraća konzola sa trenutno najbržim mobilnim procesorom na svijetu, poznatiji kao Tegra 4.

Shield je baziran na Android Jelly Bean operativnom sistemu, trenutno najboljom i najnovijom verzijom tog OS-a. Uređaj posjeduje 5-inčni multi-touch HD ekran sa rezolucijom od 1280×720 piksela i integrisani kontroler koji malo podsjeća na onaj od Xbox 360. Unutrašnjost uređaja krasi novi i unapređeni Tegra 4 mobilni procesor koji pokazuje fenomenalne rezultate u svim igrama i aplikacijama. Važno je ovdje napomenuti da bi konzola mogla postati jak konkurent za Sony-ev moćni Playstation Vita.

Pored toga, u konzolu su integrisani i HDMI izlaz, microSD i jedan micro USB slot, zvučnici sa Bassreflex-om, te 3.5mm audio priključak. Sa Shiled-om ćete biti u mogućnosti pristupati Google Play-u kao i već poznatoj TegraZone za preuzimanje raznih igara za Android platformu. Također, pored podrške za Android igre, postoji mogućnost da putem Wi-Fi konekcije streamate i pokretate igre sa kućnog PC-a koji bi trebao biti opremljen sa minimalno GeForce GTX 650 grafičkom karticom, a biće podržan i Steam uz Big Picture Mode. Pored toga postoji i mogućnost da uređaj preko HDMI izlaza spojite na TV i uživate igranje na velikom ekranu. Uređaj bi u tom slučaju služio samo kao kontroler.

Baterija uređaja, prema službenim informacijama, trebala bi izdržati maksimalno 38 sati, te do 24 sata reprodukcije HD videa. Tegra 4 čipovi navodno omogućuju i reprodukciju 4K sadržaja, tj. sadržaje sa rezolucijom od velikih 4096×2304 piksela.

Shield bi se u prodaji trebao pojaviti u drugom kvartalu 2013. godine, po još nepoznatoj cijeni.

Autor

Ante se zanima za sve što ima veze sa IT-om, voli istraživati po forumima i nailaziti na nove izazove. Perfekcionista je u svemu što radi. Veselog je duha, voli druženje uz dobru kafu, muziku, a i sam piše pjesme još od osnovne škole.