Facebook aplikacija za iPad

Trebalo je čekati godinu dana, 6 mjeseci i sedam dana od izlaska prvog iPad-a kako bi Facebook ponudio aplikaciju za iPad. Kako je ovo iščekivanje donijelo mnogo glasina o samoj aplikaciji, sve će to dobro doći i Facebook-u, a i Apple-u. Sljedeći bitan momenat u ovoj priči je, koliko će potrajati dok ova aplikacija postane najpopularnija na App Store-u. Ako smijemo prognozirati, onda će to biti 2 do 3 dana.

Bivši Facebookov developer Jeff Verkoeyen, vodeći inženjer na projektu aplikacije za iPad, istakao je na svom blogu da je napustio kompaniju zbog stalnog odgađanja izlaska ove aplikacije. Rad na ovoj aplikaciji je započet u oktobru prošle godine, a završen je u maju ove godine, navodi Verkoeyen.

Sa ovom aplikacijom, moguće je doživjeti potpuno Facebook iskustvo. Igre, aplikacije, grupe i liste se pojavljuju na lijevoj strani, dajući korisniku brz pristup najčešće korištenim zadacima. Poruke i notifikacije se pojavljuju na vrhu ekrana, tako da Facebook korisnici mogu komunicirati sa prijateljima preko chata dok na vrhu imaju uvid u notifikacije bez potrebe da prelaze sa jednog prikaza na drugi.

Aplikacija omogućava korisnicima igranje u full-screen modu, gledanje i snimanje HD videa i emitovanje istog na ostale uređaje koristeći Apple-ovu Airplay tehnologiju.

S obzirom da je Facebook aplikacija za iPhone predstavljena među prvima, kada se 2007. godine prvi put pojavio iPhone, potpuno je očekivano što se diglo ovoliko prašine oko ove aplikacije.  Sad su načinjene neke promjene i na samoj iPhone aplikaciji, kao i na Facebook mobile stranici. Korisnici su dobili jednostavniju navigaciju, bolje pretraživanje i pristup za više igara i  aplikacija.

Još uvijek ne postoji Facebook aplikacija za Android, što znači da se Amazonov tablet Kindle Fire isporučuje bez Facebook aplikacije.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.