iOS 5 i iCloud servis dostupni od danas

4.oktobra 2011., na predstavljanju novog iPhone 4S,  Apple je posvetio jedan dio konferencije kako bi se predstavile  mogućnosti novog iOS-a.  iCloud servis koji je predstavljen sa posebnom pažnjom od danas je dostupan svim korisnicima koji ažuriraju svoj uređaj na iOS 5. U ovom članku ćemo izdvojiti deset noviteta koje je predstavio Scott Forstall, senior vice president iOS software divizije.

1. Bolje notifikacije: Peta verzija iOS-a donosi puno bolje notifikacije, uključujući Game Centre update, novi update za pojedine aplikacije i još mnoga poboljšanja na aplikacijama kao što su E-mail, Messages i Weather.

2. iMessage: Od sada se možete povezati sa prijateljima preko iMessage aplikacije koristeći 3G ili WiFi konekciju. Moguće je primati i slati fileove između bilo koja dva Apple uređaja, a konverzaciju je moguće nastaviti tamo gdje je prekinuta.

3. Reminders: Jedna od dobrih karakteristika novog iOS-a je i ta što ova aplikacija nije samo update alarm aplikacije. Ova aplikacija koja je u suštini podsjetnik, sada kombinuje listu  zadataka sa napomenama.

4. Integracija na Twitter: Prije ste imali mogućnost instaliranja Twitter aplikacije, a sada je Twitter integrisan u operativnom sistemu i moguće je dijeliti sadržaj direktno iz aplikacija kao Safari, Youtube, Photos i dr.

5. Newsstand: Sada baš kao Game Centre, imate priliku da u odvojenom folderu preuzimate i instalirate aplikacije vezane za vijesti poput New York Timesa i dr.

6. Kamera: Sa novim iOS-om dolazi i mogućnost korištenja kamere bez otključavanja uređaja. Da bi pokrenuli aplikaciju dovoljno je da dok držite pritisnutom tipku za kameru, dva puta dodirnete ekran i aplikacija se pokrene.

7. Novi Safari: Sada će Safari biti povezan na iCloud servis. Moguće je snimiti u “oblacima” stranice koje želimo kasnije čitati pomoću Safari Readera.

8. Mail: Aplikacija iMail je približila iskustvo slanja i primanja mailova poput onoga na klasičnim web aplikacijama. Interfejs je jako izmjenjen, izgled inboxa i outboxa je potpuno redizajniran.

9.  Game Centre: Gaming je naša nova okupacija, ističe Scott Forstall, planiramo izbaciti još više aplikacija poput Infinity Blade, koja je jedna od najprodavanijih na App Store-u.

10. PC Free: Sada sa novim iOS-om zavisnost od PC računara prilikom instalacije novih update-a se završava. Moguće je aktivirati uređaj bez konektovanja  na PC, isto tako je moguće korisiti iCloud servis baš kao da koristite računar.

 

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.