Sony (opet) pod napadima

Kao da hackerima nije dosta šta su učinili kompaniji Sony u zadnjih nekoliko mjeseci, napadi su opet krenuli. No, ovoga puta se čini da je Sony nešto naučio iz grešaka, i na napade su reagovali mnogo spremnije. Kako tvrde u Sony-u kreditne kartice koje su povezane sa nalozima korisnika nisu u opasnosti, a o tome je pisao i Philip Reitinger, Sony-ov šef za sigurnost, na njihovom oficijelnom blogu.

Reitinger kaže da su pokušani napadi na Sony Entertainment Network, PlayStation Network i Sony Online Entertainment. Ove tri platforme imaju oko 93,000 naloga, koji su dobili upute preko maila da bi trebali promijeniti svoje lozinke.

Jedan Sony-ev glasnogovornik je izjavio da su registrovali 35,000 pokušaja upada u sistem širom SAD-a, te 24,000 pokušaja u Evropi, u periodu od 7. do 10. oktobra.

Uprkos zlonamjenim pokušajima u Sony-u tvrde da ‘ako imate kreditnu karticu povezanu sa nalogom, vaš broj kreditne kartice je bezbijedan’.

 

Autor

Edin se već dvije godine aktivno bavi društvenim mrežama i novim medijima. Između ostalog je bloger, piše za jedan od prvih IT portala na prostoru Bosne i Hercegovine, ITPro, član je bhBlog tima, prvog bosanskohercegovačkog blog direktorija i student je Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Veliki je optimist i geek u duši, koji pokušava promijeniti svijet.