Tuning savjeti za Windows 8

Iako ga mali broj korisnika ima, u nastavku ću vam pokazati kako možete poboljšati i ubrzati rad na Microsoft Windows 8.

Činjenica koja korisnike Windows 8 na računaru, bez ekrana osjetljivog na dodir nerviraju su pločice koje se pojavljuju odmah nakon prijave. Da bi se dotične izbjegle moguće je promijeniti postavke i tako odmah imati standardni zaslon nakon prijave. Jednostavno se preuzme program „No Tiles Please“, samo preuzeti, instalirati i staviti kvačicu pod „After login automatically on display“.

Kao i pločice, tako većina korisnika nema potrebnu za lozinkom, koju Windows 8 nameće. Da bi se zaobišao unos lozinke svaki put prilkom pokretanja računara, potrebno je promijeniti postavke utoliko što ćete pritiskom na „Windows“ tipku ukucati komandu „netplwiz“ i jednostavno na odgovarajućem korisničkom računu i ukloniti kvačicu pored „Users must enter a user name and password to use this computer“ i potvrditi.

netplwiz

Aplikacije koje uvijek moramo tražiti među pločicama, moguće je putem „Modern App Link“ programa postaviti i kao shortcut na deskopu, kao što smo to navikli na Windows 7 i starijima.

ModernApp-Link_2

Neke programe želite da imate kao pločite i da ih ne tražite kao klasične programe. Potrebno je samo instalirati „Obly Tile“ program, koji je besplatan.

OblyTile

Veliki nedostatak Windows 8 jeste da bez pitanja dokumente prebacuje u otpad. Međutim, i za taj problem postoji rješenje. Potrebno je samo na kantu za otpatke kliknuti desnom tipkom miša i izabrati „Properties“ i postaviti kvačicu  pored „Display delete confirmation dialog“.

recycle-bin-delete-confirmation

Ako je napravljen upgrade nekog od Windows operativnih sistema na Windows 8, velika je mogućnost da je veliki broj podataka ostao na disku. Da bi se uklonili svi ostaci prethodnih operativnih sistema, potrebno je sljedeće. Nakon što pozovete pločice, samo ukucajte „Disc cleanup“ čime će se pokrenuti funkcionalnost operativnog sistema, gdje ćete moći odabrati šta želite obrisati i sa koje particije. Odnosno, pritisnuti na „Clean up system files“ čime ćete se osloboditi starih sistemskih datoteka.

1731.cleanup in action.jpg-550x0

I na kraju, da ne bi morali zaobilaznim putem da gasite računar, moguće je napraviti kraticu. Jednostavno, desnim klikom miša na slobodno mjesto zaslona i izaberete „New“ -> Shortcut, gdje u prazno polje unosite „ shutdown.exe  –s –t 0 “ (naravno bez navodnika).

Ne znam koliko vas je imalo priliku da radi sa Windows 8, ali znam da je većina korisnika ogorčena. Razlog je jednostavno previše komplikovan interface (pločice) koje se javljaju i gubljenje “Start” dugmeta. U čiju korist govori i činjenica da je u 8.1 verziji “Start” vraćen. Meni se npr. strašno sviđa što se pretraga kod Windows 8 može raditi jednostavno ako počnete kucati nešto, a nalazite se na zaslonu sa pločicama.

Koliko bi vas primijenilo ove neke trikove i koji bi to bili? Da li vam odgovaraju pločice i novi izgled početnog zaslona?

Autor

Tehnografija je tehnološki blog koji svakodnevno donosi novosti iz društvenih mreža, internet startupa, mobilnih tehnologija, zanimljivih tehnoloških događaja te operativnih sistema. No, to nije sve. Kvalitetne recenzije, i jednostavni tutorijali će vam pokazati da svijet Interneta uopće nije tako složen, kako izgleda na prvi pogled.