[Recenzija] HTC One X

Nakon nedavno odrađene recenzije Xperia Z modela, vrijeme je za još jednu recenziju iz svijeta Android pametnih uređaja. Glavna zvijezda ove recenzije dolazi iz kompanije HTC-a, ali ne predstavlja „latest and greatest“ iz portofolija spomenutog brenda.

Svima nam je već poznato da je HTC pustio u prodaju svoj najaktuleniji flagship proizvod, model HTC One, ali to ne znači da na tržištu nema mjesta za prethodnu perjanicu HTC-ove ponude, model One X. Čak šta više, One X je još uvijek više nego konkurentan i bez većih problema može naći svoje mjesto u klasi uređaja koji nisu na samom vrhu ponude, ali su zato odmah ispod.

Dizajn i konstrukcija

One X je samo još jedan od primjera i potvrda HTC-ove sposobnosti da proizvedu uređaj koji je fantastično dizajniran, ali isto toliko fantastično i konstruisan. One X izgleda zaista prelijepo i zahvaljujući svom unibody dizajnu i vrlo uravnoteženim dimenzijama, kao i polikarbonatskom materijalu, daje zaista premijum osjećaj i fenomenalno leži u ruci. Gledajući njegove dimenzije (134.4 x 69.9 x 8.9 mm) vjerovatno ne daje pravu sliku o tome koliko je uređaj zapravo impresivno upakovan, tako da se uopšte nema osjećaj da je riječ o telefonu sa 4.7 inčnim ekranom. Ovakve dimenzije su obično karakteristika modela sa 4.3 inčnim ekranima, ali HTC je uspio da ovaj model uklopi u kućište koje bez problema stane u džep i nije naporan za korišćenje. Na to treba dodati i težinu uređaja od 130 g, što je više nego prihvatljivo i garantuje da uređaj neće umoriti korisnika čak i tokom korišćenja sa samom jednom rukom.

Prednjom stranom dominira 4.7 inčni displej, iznad kojeg se nalaze proximity i ambient light senzori, zajedno sa telefonskim zvučnikom. Tu je i mala LED dioda, koja će da se pali kada god uređaj ima neko obavještenja za korisnika.

Na lijevoj strani se nalazi microUSB port, koji se koristi za punjenje i transfer podataka. Desna strana je rezervisana za volume kontrole, koje su postavljena na logično i lako pristupno mjesto i koje su poprilično tanke i ugodne na dodir. Obično se na istoj strani nalazi i okidač za kameru, ali na modelu One X to nije slučaj, jer ga naprosto nema.

Na vrhu se nalazi standardni, 3.5 mm priključak za slušalice i Power/Lock dugme, a sa strane se nalazi i ladica za micro SIM karticu, koja zahtijeva otvaranje pomoću ključa koji dolazi sa uređajem.

Pri vrhu zadnje strane se nalazi kamera rezolucije 8 mpx i LED blic, sredina je rezervisana za hromirani logo, dok se na dnu nalaze zvučnici sa BeatsAudio brendingom.

Sve u svemu, One X je zaista prelijep uređaj, ugodnih dimenzija i nevjerovatno ugodan za korišćenje. Definitivno u samom vrhu što se ove kategorije tiče, bez obzira što se na tržištu nalaze noviji i bolji modeli.

Ekran

4.7 inčni, super LCD2 ekran je jedan od najbitnijih aduta ovog uređaja i definitivno zaslužuje pozitivne kritike. Sa gustinom piksela od 312 ppi, na rezoluciji od 720 x 1280 px omogućava HD prikaz, što je i više nego potrebno za ekran tih dimenzija. Pored toga, prikaz boja je sjajan i definitivno u samom vrhu što se LCD panela tiče. Uglovi gledanja su apsolutno sjajni i sadržaj na ekranu se može vidjeti i pod skoro maksimalnim uglom gledanja od 180 stepeni. Takođe, sadržaj je moguće vidjeti i pod direktnom izloženošću Suncu, ali to ipak nije na nivou koji neki drugi uređaji mogu da ponude.

Naravno, ekran je pokriven Gorilla Glass zaštitom, tako da će lomljenje i grebanja stakla teško predstavljati neki problem.

U suštini, ekran na HTC One X modelu zaslužuje sve pohvale i ne može mu se naći ni jedna uočljiva mana.

Hardver i performanse

Uređaj pogoni Nvidia Tegra 3 čipset, sa četvorojezgarnim procesorom, koji radi na frekvenciji od 1.5 GHz. Tu je i 1GB radne memorije, kao i 16/32 GB memorije za skladištenje (zavisno od modela). Naravno, od ovakvih specifikacija se casino online očekuju i sjajne performanse, što One X i ispunjava. Rad sa korisničkim interfejsom je sasvim ugodan, a uređaj se lako izbori i sa najzahtjevnijim aplikacijama i igrama bez ikakvih problema. Testirane Temple Run 2 i Dead Space (koja dolazi kao besplatna u okviru predinstalirane EA aplikacije) igre su poznate kao poprilično zahtjevne, ali na One X se nisu mogla primijetiti ni najmanja trzanja, što govori samo za sebe.

Međutim, kroz svakodnevni rad na telefonu, povremeno sjeckanje se može primijetiti. Naravno, ovo je daleko od bilo čega iritantnog ili nečega što može narušiti kvalitet korišćenja uređaja, ali je pomalo iznenađujuće kada se pogledaju hardverske specifikacije uređaja.

Baterija kapaciteta od 1800 mAh je zaslužna za napajanje uređaja, ali generalni utisci što se tiče trajanja baterije nisu baš toliko sjajni. Možda je to zasluga sindroma nove igračke, ali svakodnevno punjenje, nekad i dva puta na dan, je nešto na šta se treba naviknuti. Pored toga, da se primijetiti da se baterija puni osjetno duže nego uobičajeno, što možda neće predstavljati problem tokom punjenja preko punjača, ali punjenje sa USB porta nije preporučljivo jer zaista traje dugo.

Tu su i neke dodatne stvari, kao što je NFC i BeatsAudio tehnologija, koja zaista pravi razliku prilikom konzumiranja muzike kroz slušalice. Bitno je spomenuti da će spomenuta tehnologija značajno doprinijeti kvaliteti zvuka na bilo kojim slušalicama, jer je riječ o softverskoj modifikaciji, tako da posjedovanje brendiranih Beats slušalica nije neophodno. Takođe bi bilo odlično kada bi i zvučnici mogli iskoristiti ovakvo poboljštanje, ali to nije moguče.

A kada se sve sabere, One X i ovdje može da pokupi sve pohvale, iako neke stvari nisu na maksimalnom nivou.

Kamera

8 mpx kamera je u stanju uhvatiti fotografije maksimalne rezolucije 3264 x 2448 piksela i snimati 1080p (Full HD) video. Kvalitet fotografije je poprilično solidan, ali ponekad boje znaju biti previše naglašene, tako da fotografije izgledaju dosta neprirodno. Međutim, f/2.0 apertura kroz koju prolazi svetlost do kamere je veća nego što je inače slučaj (što, po mom mišljenju, čini zadnju stranu uređaja još atraktivnijom), tako da fotografisanje u slabo osvjetljenom okruženju dobija na kvaliteti, ali poboljšanje ipak nije nista drastično. Fotografije se hvataju skoro momentalno, zahvaljujući ugrađenom čipu za procesiranje fotografija, a isto je moguće izvesti čak i kada se snima video. Tu je i dosta efekata koji su već postali standardni kod HTC-,a kao sto su Panorama, group-portrait, face/smile shot, low light i slični.

Evo par fotografija zabilježenih One X modelom:

Dnevno svjetlo:

IMAG0035

Noćni uslovi:

IMAG0012

Meni je uvijek zanimljiv i HDR mod, koji omogućava veći dinamički raspon između tamnijih i svijetlijih objekata na slici, što je zaista korisno kada se na fotografiji nalazi izuzetno svijetao objekat, kao Sunce i sl. Evo primjer kako to u praksi izgleda:

IMAG0036

Softver

Život One X modelu daje najnovija verzija Android operativnog sistema, zvana Jelly Bean. Međutim, HTC je izvršio neke modifikacije u odnosu na klasično Jelly Bean iskustvo, prije svega sa neizbježnim Sense launcher-om, ali tu je i promjena multitasking interfejsa, koju toplo pozdravljam. U suštini, aktivne aplikacije su sada predstavljene kao kartice, tako da je pregled aktivnih aplikacija mnogo lakši i intuitivniji i jednostavno se gase povlačenjem na gore. Interfejs za kameru je takođe modifikovan i dosta obogaćen, barem u odnosu na stock interfejs. Sve ostalo je manje-više klasično Sense iskustvo koje je možda najbolje među svim custom launcher-ima koje Android proizvođači nude.

Zaključak

Genaralni utisak o One X modelu je sasvim pozitivan. Naravno, postoje određene mane koje se možda nisu očekivale o uređaja ove klase, ali uređaj definitivno ima više prednosti nego nedostataka. Dizajn i konstrukcija su apsolutno fenomenalni i vrlo često vas natjeraju da uređaj držite u ruci i gledate u njega bez ikakvog posebnog razloga.

Nekakvo prognoziranje uspjeha ovog modela na tržištu nije potrebno, jer je uređaj već star više od godinu dana i nije uspio da HTC vrati na stare staze slave. Sada tu misiju prepušta novijem i moćnijem One modelu. Ali to ne znači da One X nije sjajan uređaj i da ne predstavlja dobar odabir prilikom kupovine. Šta više, baš sada može biti dobar vrijeme za kupovinu One X, budući da mu je cijena pala tokom njegovog vremena dostupnosti i činjenice da više ne predstavlja najbolje što HTC može da ponudi. Ukoliko ne želite dodatne megapiksele, dodatna (i pritom nepotrebna) jezgra, full HD ekrane i sl., a pritom i ne želite izdvojite ogromne novce za Android smartphone zadnje generacije, One X može predstavljati baš pravi izbor. Moje lično mišljenje je da je One X zaslužio dosta bolji uspjeh na tržištu nego što je imao i da mnogo uspješniji konkurentni modeli (kao Galaxy S 3), nemaju nikakvo očiglednu prednost nad One X modelom. Dok sa druge strane, One X ima dizajn i mogućnosti koje će još dugo biti aktuelne i bez razmišljanja će ga svako doživljavati kao premium uređaj, što on u suštini  i jeste.

Autor

Ognjen je student Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu i jedan od Microsoft Student Partnera u BiH. Veliki je tehnološki entuzijast, koji voli da slobodno vrijeme provodi prateći najnovija dešavanja iz tehnološkog svijeta, učenju zanimljivih stvari, ali i u sportskoj rekreaciji, druženju sa prijateljima, dobrom provodu i sl.