The Vinci Tab

Tableti za najmlađe

Sa preko 25 miliona prodanih uređaja, Apple-ov iPad nije samo hit među odraslom populacijom nego i među djecom. Ustvari, često se dešava da djeca nauče koristiti ove uređaje prije njihovih roditelja. Da li je ispravno upoznati djecu sa takvim uređajem u najranijoj dobi, pitanje je za debatu. Dr. Dan Young, osnivač Vinci Geniusa, vjeruje da jeste.

The Vinci Genius je naziv kompanije koja će ostati upamćena kao prva kompanija koja je dizajnirala tablet isključivo za najmlađe. Nakon što je uvidjela kako se njena kćerka igra sa pametnim telefonom, Yang je pokrenula startup biznis sa oko 40-ak zaposlenih.

Dizajn ovog uređaja je prepoznatljiv po crvenom braniku oko ivica, koji bi trebao štititi uređaj u slučaju da ispadne iz ruku djeteta na tvrdu podlogu i da obezbijedi jednostavnije rukovanje.  Jedino je pitanje koliko je zaštićen ukoliko ispadne sa prednje ili zadnje strane.

Veličina dijagonale ekrana je 7 inča. Dolazi sa instaliranim Android 2.3 operativnim sistemom, gigahercnim Cortex A8 procesorom, 512 MB RAM-a i kamerom od 3 megapixela sa zadnje strane. Za razliku od standardnih uređaja nema WiFi niti 3G antenu, što ga čini dodatno sigurnijim za djecu, jer ne emituje potencijalno štetne talase.

Igre, video sadržaj i pripovijetke za različite uzraste ciljaju razvoj djeteta sa dobrim motoričkim, jezičkim, kognitivnim i čulnim vještinama. Yang vjeruje da trenutne aplikacije za djecu nisu dovoljno opsežne. Programeri čak ni ne razumiju koji su to razvojni znakovi kod djeteta. Misle da mogu zaraditi nešto novca povezujući neke dijelove i stavljajući aplikaciju na App Store. Sa ovim uređajem, kako govori Yang, oni su se potrudili da razmotre sve aspekte kod razvoja djeteta.

Dostupne su dvije verzije uređaja po različitim cijenama. Prvi, skuplji VH-2002, košta 479 dolara i dolazi sa 8 GB memorije, koju je moguće proširiti preko SD memorijskih kartica. Drugi uređaj je VL-1001 i košta 389 dolara. Dolazi sa 4 GB memorije, također  se proširuje sa SD karticama.

Autor

Završna godina Fakulteta Informacijskih Tehnologija. Trenuto programira u jednoj firmi, ali i pored toga nađe vremena da se posveti pisanju članaka na tehnografiji. Područja interesovanja su mu od mobilnih tehnologija do društvenih mreža.