Microsoft bi mogao realizirati Linux verziju Officea za 2014 godinu

Na iznenađenje mnogih Linux korisnika postoji mogućnost da će Microsoft predstaviti Linux verziju Officea za 2014. Glasine su počele da se šire iz Brisela(Belgija) gdje se trenutno održava europska konferencija otvorenog koda FOSDEM, a navodno izjava dolazi od strane jednog od Microsoftovih programera. Poznato je da Microsoft već uveliko radi na Officeu za Android, a kao što znamo Android OS je baziran na Linuxu što će ukoliko se iz Microsofta odluče za ovaj korak, uveliko olakšati stvaranje Linux Verzije Officea.

Microsoft već ima iskustva u suradnji sa Linuxom, jer ima ured koji se bavi razvojem open source tehnologija, a prvenstveno zadatak je održavanje  Hyper-V kompatibilnosti  Linux OS pod Windowsima.  Navodni razlog stvaranja Linux verzije Officea jeste “komercijalna održivost ” koju Linux ima. Međutim, veliko je pitanje kolika je stvarna potreba i potražnja za stvaranjem Linux verzije Officea.

Važno je imati na umu da svaki Linux dolazi sa LibreOfficeom koji je besplatan. Također, Linux OS zauzima svega 1-2% ukupnog tržišta pa se postavlja pitanje kakvu korist ustvari ima Microsoft u ovome, te nasuprot tome koji će Linux korisnik izdvojiti novac za kupovinu Microsoft Officea.

Izvor: extremetech.com

 

Autor

Alma je dipl.sanitarni inžinjer sa dosta slobodnog vremena, zbog kojeg je i počela da se bavi pisanjem. Veliki je optimista i vječito dijete. Uživa u druženju sa prijateljima i dobroj čokoladi